Rysningarna

02.10.2016 kl. 16:14

Det händer saker hela tiden känns det som! Känner mig lite överrumplad över höstens alla prickar i kalendern. Det är ett större antal som representerar EstradpoesiFI än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Så himla kul när saker överträffar ens förväntningar!

Att det händer en massa involverar också att det blir mycket ibland. Långa dagar som avlöser varandra, och när man äntligen får en ledig en kan man inte låta bli att prokrastinera lite. Turligt nog för mig så innebär dessa dagar också ljusglimtar.

I torsdags hade jag till exempel nöjet att se hur timmar jag lagt ner kunde resultera i ett helt underbart evenemang. I egenskap av Ratatas praktikant fick jag i uppgift att ordna en bloggträff nämligen. De andra träffarna jag varit med på har mest inneburit att någon sagt åt mig vad som behöver göras och så har jag gjort det. Nu fick jag chansen att ordna en egen, där jag gjorde största delen av allt själv. Med lite hjälp från Miilo, som har varit min handledare under sommaren, snodde jag ihop vår senaste träff på Förlaget.

ratata_forlaget_traff

Kort och gott fick hela sällskapet ta del av Förlagets historia, höra hur de ser på den finlandssvenska förlagsbranschen och sin del i den. En av deras författare, Maria Turtschaninoff var också på plats för att berätta om sitt författarskap och sina böcker. Hennes genre är fantasy; hon har skrivit bland annat Arra - Legender från Lavora, Underfors (som utspelar sig delvis i Svenskfinland) och Maresi. Jag har läst flera av dem och har alltid gillat hennes böcker. Nu börjar någon säkert undra hur jag tänker knyta detta samman med poesins värld...

ratata_forlaget_traff-4

Egentligen knyter inget av detta samman med poesi i sig. Men jag måste få dela med mig. Under kvällen läste Maria nämligen ett stycke ur sin nya bok, Naondel. Utanför fönstret smattrade regnet ner i ett grått Helsingfors och inne på Förlagets kontor satt vi i skenet från tända ljus och lyssnade till Marias röst. Hon var helt magnifik som uppläsare, och den känslan man fick när hennes röst flöt ut i det knäpptysta rummet var helt underbar.

ratata_forlaget_traff-6

Jag rös längs hela ryggraden, och den känslan. Det är samma känsla jag får när jag hör en dikt som berör mig på djupet. Samma känsla som man får när en låt träffar hundra procent. Rysningar.

Dizi har gjort en låt, som jag hittade för flera år sedan efter lite detektivarbete från min sida. Den träffar mig fortfarande som en tegelsten i mellangärdet när jag hör den. Samma när jag ser denna dans från SYTYCD i Storbritannien eller ser på Loreens framförande av sin Euphoria tillsammans med Manillaskolan och Adolf Fredriks Musikklasser. Och även mycket annat.

Den stunden, när jag satt och lyssnade på Maria Turtschaninoff läsa ur sin nya bok, kände jag att det varit värt den lilla kamp jag fört de senaste veckorna. För att hinna med allt som behövde hinnas med. Det kändes också som att jag kanske hittat lite rätt i labyrinten som kallas livet. Och det är poesi i sig!

Kommentarer (1)
Tack för berömmet, jag rodnar!
Maria03.10.16 kl. 10:00

Om

 

Detta är en blogg-plattform för estradpoesi och spoken word!
Drivs av två ordkonstnärer och poeter, Melinda och Malin.

EstradpoesiFI på FB (Link)

---

Finland deltar i Sveriges mästerskap i poetry slam 2017!
HÄR är den officiella informationssidan på FB
Med och ordnar kval-evenemang är EstradpoesiFI, PROSA, och HPC
 

Vill du också få dina dikter publicerade här? Känner du att du vill få chansen att synas?

Eller har du tips, idéer, tankar om temat estradpoesi och dikt?

Mejla då till: 

estradpoesi.finland[at]gmail.com

---
 

estradpoesi finland finlandssvensk poesi dikt

 

Vi publicerar inskickat video-material för bloggen via vår youtube-kanal, tillägger information om poeten och ett litet intro. Skicka in ditt bidrag med en dropbox-länk eller liknande, samt skriv diktens titel, det namn du vill kallas och eventuell sida du vill att vi länkar till!

All copyright på material hålls hos dig, med att skicka in ett bidrag ger du oss endast lov att publicera ditt bidrag på våra kanaler och tillägga i videon nödvändig information om dig. Vi lägger också till vår blogglogo och jingel, så folk vet att denna plattform publicerat just dig. Och du kan när som helst be att vi tar bort ditt material, om du ångrar dig.

---


Vi går igenom allt material som skickas in innan vi publicerar det, och publicerar med Finsk lagstiftning i åtanke. Ibland kan det hända att ditt bidrag publiceras senare än när det är inskickat, vi publicerar i passande takt och tema, och arbetar frivillgit med detta. Om det till exempel är tema-månad på kommande kan det vara att vi vill spara din godbit tills den slår på! 

Du kan OCKSÅ skicka in poesi i textform, tillsammans med en passande bild eller multimedia!

Illustration, fotokonst, ett musikklipp du komponerat.

 

Fråga mer per mail om du blev intresserad!

 

---

LÄNKAR

Våra evenemang: JAMs & SLAMS


Video från Bokkalaset POETRY SLAM 2016

BILDER från BPS2016

Vinnaren av Bokkalaset Poetry Slam 2016Pop UP POETRY på Galler KOBRA - Okt 2016 Video

Bilder från KOBRA Pop UP POETRY

Stories Of: Rap And Poetry - Maj 2016

Bilder från Stories Of: Rap And Poetry


POETER & ARTISTER

 

Dizi fb

Dizi på ratata

Daniel Nyman - BPS2016 vinnaren

Daniela I
Daniela I på poeter.se