Poetry Pub #2

Det ordnas mera poesirelaterat i Åbo!

Bild lånad från facebook-evenemanget

Dags för Poetry Pub #2. Det är verkligen superkul att arrangörerna Hanna-Sofia och Johanna vill ordna ett till efter det första som ordnades i november. Vilket betyder att alla som missade det första nu får en ny chans att uppleva poesi i Åbo. Skriv in den 2 februari klockan 19.00 i era kalendrar, för då är det showtime!

Klicka på länken högre upp så hittar ni facebook-evenemanget med mera information.

/Malin
Publicerad 13.01.2017 kl. 10:17

Tävla i SVERIGE 2017! P-O-E-S-I !!!

Det är STORA nyheter här.

Kaliber: Delta-i-Sveriges-Mästerskap-i-Poetry-Slam-stora nyheter!

För första gången, någonsin får vi från Finland delta i Sveriges Mästerskap i Poetry Slam på lika villkor som alla fina, härliga och inspirerande poeter som är skrivna i Sverige!

SM har 20-års jubilee och Finland fyller hundra. Vad kan passa bättre?

Samt, den som läst lite om Poetry Slam scenen i Sverige har kanske lagt märke till att det var Erkki Lappalainen, finskbördig ordrik poet som hämtade konstgrenen till Sverige också.

Nåväl, då vi nu får delta på samma villkor så har vi ju samma ansvar också - det betyder att vi måste arrangera kval/deltävlingar för att kunna sända 1-4 representanter till Göteborg i maj 2017 och tävla i den stora finalen!


estradpoesiFI estrad poesi dikt finlandssvensk SM2017 lappalainen runo

Vi har skrummat och planerat tillsammans en tid, och sänt iväg stipendie och bidrags-ansökningar för att ställa till med ett kval, och på nästa års sida kommer vi informera mer om vad som händer.


Vi kommer att samarbeta detta projekt med Kulturhuset KARELIA i Ekenäs, de bidrar med scen och utrymme - Karelia är en gammal biograf, som tillför en massa varierande kultur på Raseborgsscenen.

Vi har också på G diskussioner med andra poesi-fixare om att ordna kval på andra orter, och kommer självfallet informera om dem här också om och när det blir något! En bit koordinering återstår att fixa, då hela Finland räknas som en "ort" i SM i Poetry SLam 2017 och var ort har 1-4 representanter de kan sända. Det vi nu vet är att vi kommer ordna en eller två kval-tillställningar i Karelia i Ekenäs under våren, och det ter sig som att det kommer ordnas ett kval också nära Åbo. Om du skulle vilja ordna ett kval/uttagning så kan du emaila till oss så att vi kan samkoordinera och lägga Finland på.. ööö poesikartan i Sverige! Vi har en planeringsgrupp för detta som vi sedan isåfal lägger till dig i!

Eventuella andra kval-arrangörer får också om de behöver tips och råd om regler och allt i gruppen där vi diskuterar kvalen.

Obs - märk att du som ordnar INTE kan delta i kvalen i det evenemang som DU själv ordnar! Det betyder alltså; jag kan inte delta i EstradpoesiFI:S evenemang, men nog i andras. Vi från Finland kan också nu alltså detta år delta i kval som ordnas i Sverige. Och man kan ta del i hur många kval som helst - brinner man för scenen och inte kommer med i kvalet på sin ort så kan man delta i kval som ordnas på en annan ort.

---

Vi här på EstradpoesiFI har valt att endast ordna uttagningar för individuella grenen, alltså slam poetry som uppförst individuellt. Vi hoppas kunna hjälpa de tävlande som kommer delta SM2017 från våra uttagningar rent ekonomiskt att ta sig till Göteborg och övernattnignen där, men mycket av det ligger ännu under frågetecken då det beror på stipendier och sponsormöjligheter - så mer om det också senare.

SÅ: är du intresserad av, eller vet någon som kunde vara intresserad av att sponsra konst och kultur i denna superba uttrycksformen estradpoesi så emaila oss på estradpoesi.finland@gmail.com och fråga mer!

---

Precis som tidigare, kommer vi att informera om när man kan anmäla sig till våra kval/uttagningar som ordnas i Raseborg här på bloggen och på FB-sidan.
Om det kommer med annu fler arrangörer för olika kval kommer de själva att ansvara för sina anmälningar, och hur-var-när deras tillställningar ordnas.Vi önskar er ett gott nytt och ordrikt år 2017, här från EstradpoesiFI med dessa nyheter! Ta väl hand om varandra och er själva!
 
/ Dizi
Publicerad 29.12.2016 kl. 22:00

Situationspoesi / Malin / 06

Böldliknande infektioner
Speglar dom månne mina intentioner?
Kroppens spegling av ett tjut
Det kanske är elakheten som vill ut

Verkligt stöttande ord
Empatin blev konstgjord
Det finns inget förebyggande att göra
Inte exakt vad man vill höra

När orken tryter blir detta droppen
Sista strået för både kroppen och knoppen
Frågan varför får inget svar
Frustrationen lämnar kvar

Väntar så in det nya året
Omplåstrat är det nya såret
Livet brukar ändå bara
Ge dig utmaningar du kan klara

 

Detta år har största delen av mina vistelser hos föräldrarna bestått av varierande långa konvalesenser efter olika operationer och snitt. Jag är frustrerad. Det finns inga förklaringar på varför. Jag är frustrerad. Det gör ont. Jag är frustrerad.

Mitt i allt detta ska det snart bli jul, nyår och framtid. Snart har vi hållit på med bloggen i ett helt år. Så mycket man kan lära sig och så mycket det kan finnas kvar att lära sig. En salig blandning av frustration och lärdom. Livet.

/Malin
Publicerad 22.12.2016 kl. 00:04

En dikt i Veckan - diktbloggstips!

Daniel, som vann Bokkalaset Poetry Slam 2016, har förövrigt ett poesiprojekt på gång som kallas En dikt i veckan!

HÄR kommer ni rakt till sidan, och nedan smakprov!


Haiku och advent:
 

Papperspåse:

 
/ Dizi
Publicerad 13.12.2016 kl. 16:12

Poetry Slam VIDEO!

NU är det dags!

Nu kan man lyssna och se poeterna från Bokkalaset Poetry Slam på vår YouTube-kanal (man får följa den också, där ploppar alla videon upp först!)!

Tre språk, och poesi av poeter mellan vadå 9 - 70år?
Det var både humor, melankoli, rytmiskt och sammhällskritik!

Vi har lagt upp tre spellistor med alla uppträdande; Rond01, Rond02 och Finalen (med vinnardiktsvideo) - kan förvarna att omgivningen väsnas lite under Rond02 i och med att ett annat evenemang hände i lokalens andra utrymme - men hoppas ni ändå njuta av poesin!

 

Så efter dessa mååånga timmar editering och renderering, är jag igen så glad och tacksam att jag fick MC:a, uppleva och åtnjuta hela den poetiska kvällen.

 

TACK till alla! 

 
Rond01Rond02Finalduellen och vinnardiktning av Daniel!

/ Dizi
Publicerad 28.11.2016 kl. 12:41

Vinnaren av Bokkalaset Poetry Slam 2016: Daniel!

Bokkalaset Poetry Slam är avgjort:

GRATTIS Daniel!
Guldtagare av slammet 2016!

daniel vinnare poetry slam bokkalaset 2016Daniel - poetiskt, politiskt, och också positivt!

Vi kommer skriva mer om Poetry Slamet vi ordnade på Bittes bokbar under Bokkalaset senare men allra så här först, denna dagen-efter-trött-och-glad:


TACK ALLA - särskilt


Poeterna - vilken talangfull kväll. Jag är berörd, djupt imponerad och framförallt GLAD&LYCKLIG att fått igen bekräftat att poesin och poeterna är av sådant djupsinnigt, roande, rörande kaliber att man nästan spricker av känslor av att se och höra er!

Juryn - Alltså - ni var härliga, effektiva, snabba, så att en MC som förberett sig på att dra alltför många dåliga skämt lättad istället fick dela ut sporrande, genomtänkta och bra poäng till poeterna! Utan er - nada!

Publiken - Ni är guld, glitter (mer än min paljettklänning), ni är responsen, pulsen, ni är mellanslagen mellan orden och underbara! 

Tävlingen - var oerhört spännande, det var hård tävling och med tävlanden i åldrarna 9-70-ish! På svenska, finska och engelska. Vi hörde och upplevde dikter i gore-punkstil, om politik, kärlek, vård-kritik (och hyllning), historien... så mycket FINT!

Senare kommer det video upp här hos oss, och innan det borde det komma bilder som fotografen Ahmed Alalousi snäppte under kvällen!


Poesikvalitén och diversiteten i uttryck var hög, alla poeterna verkade så vana på scen - så sig själva - att man inte kunde tro att det lär varit första gången för en del av dem!FINALEN blev olidligt spännande - då de två som tog sig till finalduellen: Daniel Nyman och Rosanna Fellman hade exakt samma poäng från andra ronden. Vi lottade diplomatiskt framför scenen förste-läsningsturen med sten-papper-sax med poeterna.

Och än mer spännande blev det...

rosanna bokkalaset poetry slamRosanna: poesi, humor, ordmångfald, dialekt och gore-punk-dikter!

Hittils under kvällen hade det varit ganska  tidsövertramp som gav poängavdrag. Men i finalduellen.
blev det det.

I finalduellen fick Daniel 28,2 (!) poäng och läste på 01:48, och Rosanna 28,4 (!!!) av juryn - MEN för att Rosannas tid gick över - på 03:21 minuter drogs ett poäng av och slutpoängen blev då 27,4.

Tävlandet är spännande, varierande, och inspirerande, man vet aldrig hur det går - den största vinnaren är kanske publiken, som får poesi i pärmar av scen. Vi alla, i form av gemenskap, inspiration och lek!

Båda finalisterna var inspirativa, inlevelsefulla och ordstarka - och alla deltagande (14 stycken!) verkade ge vår Finland-scen av estradpoesi en till glimt av ljus!

dizi di2i daniel estradpoesi finlandssvenska delegationen runoilijat poeterBokkalaset Poetry Slam vinnare 2016 Daniel men MC och vinnare 2014 Dizi (Melinda L). En gång deltog dessa tu i SM i Poetry Slam i laget Finlandssvenska Delagationen tillsammans (och tog silver hem därifrån).


TACK. Tack än en gång.


Stay tuned för mer om kvällen - OCH
andra
stora
HÄRLIGA

nyheter.


 

/ Dizi
Publicerad 12.11.2016 kl. 16:03

INFO: musik, servering och Svartåspecialare!

Idag kickade Bokkalaset igång i Ekenäs, och på fredagen, då blir det spännande! En mer positiv spänning än senaste dygnets val-spänn på vissa andra kontinenter!

Är du inte med och tävla, så kom med och kolla, för i detta val är det juryn - utvalda i publiken - som avgör vinnaren!
Jag skall idag pyssla ihop lite jury-skyltar, som juryn får vifta upp när poängen efter varje uppträdanden ges, få se vad det blir av det!


Förutom tävling så kommer det bli lite musik - Kantolomba kommer värma upp en liten stund just innan slammet och köra ett dansant set efteråt!

___


En del har frågat om det är alkoholservering på plats under evenemanget, och jo - på Hotel Sea Front kan man köpa också procenthaltiga förfriskningar åt sig!

Dessutom, så har Svartå Bryggeri gjort en special-dryck inför Bokkalaset, ett Fred & Krig-öl!

svartå bryggeri mustion panimo lähituote kalja öl panimotuoteTackar till Svartå Bryggeri, Mustion panimo! Inte varje bryggeri sponsrar med ett specialgjort öl!

svartå bryggeri mustion panimo erikoisolut specialöl
En bra och mjuk chill-öl, här med en av de ansvariga över den välbalanserade skapelsen!


OCH såklart finns det saft också att köpa, och om det är samma goda äppelmust som jag fick smaka på presslunchen tidigare så är det nomnomnomnomnom!

Dessutom, så kommer nog vinnaren få sitt pris packat i en Ratata.fi-kasse, tack för att ni stöder <3 !


Och så ska jag se om jag också skulle hinna öva lite på min "kalibreringsdikt"("sacrificial poem")!


 
/ Dizi
Publicerad 09.11.2016 kl. 22:27

En vecka kvar! + Situationspoesi / Malin / 05

Med en vecka kvar till Bokkalasets Poetry Slam i Ekenäs kan vi meddela att alla tävlingsplatser är fyllda! Vi är jätteglada att så många har valt att anmäla sig och nu väntar vi med spänning på själva tävlingen.

Ifall någon skulle ha velat anmäla sig ännu ber vi att ni tar kontakt till estradpoesi.finland[at]gmail.com och visar intresse, så kan vi ha det i åtanke ifall någon av de anmälda annulerar sin anmälan!


Jag tänkte på samma gång sätta mig ner och skriva av mig lite, i form av situationspoesi. Vad passar bättre då det snart är dags för Poetry Slam? Och all helgona är stundande, så mina tankar går till de som gått vidare och alla de som står kvar.

 

De viktigaste jag har
De finns ännu med mig, kvar
Alla de som står mig nära
Alla de jag kallar kära

Men det finns ju många andra
Som på den eviga vägen vandra
Alla de som vi nu minns
De kanske en dag återfinns

-----

Det är så svårt att tolka sorg
Den blir så lätt en ensam borg
Så från djupet av mitt hjärta
Önskar jag lindra all din smärta

Ta tiden du behöver
Och mera därutöver
Jag finns och lyssnar, om du vill
Till oändligheten nästintill

Men att starta med att fråga
Det är svårare att våga
Sorg kan vara svår att rå på
Ingen vill ju trampa på nån tå

I denna mörka tid
Kan man behöva nån bredvid
Behöver du nu mig
Så finns jag här för dig

 

Ta hand om varandra, nu och alltid! Håll alltid högt i tak och varma filtar framme! För vi behöver alla någon att prata med ibland, och det är min förhoppning att vi alla ibland också kan vara den som lyssnar!
 Ljus
/Malin
Publicerad 04.11.2016 kl. 22:45

TVÅ veckor innan tävlingsdags!

Ja, tiden går snabbt - redan näst-nästa veckas fredag är det tävlingsdags!

Bokkalaset Poetry Slam 2016 vinnare kommer avgöras på Hotel Sea Front i Ekenäs, och det kommer nog att vara spännande att se hurudana dikter som det läses och uppträds med. Och vad juryn, som väljs ur publiken, denna gång kommer att tycka!

Här är artiklar från Västra Nyland och Svenska Yle om både slammet och hela helheten Bokkalaset - som detta år kör med ett tema; "Krig och fred".
 

Bokkalaset Poetry Slam 2014-deltagare, då hände det på Kulturhuset Karelia! Bild lånad från Bokkalasets hemsida.


 
/ Dizi
Publicerad 28.10.2016 kl. 21:14

Poetry Pub den 10 november

För ett tag sedan fick vi nys om att det ska ordnas poesievenemang i Åbo, dagen FÖRE vi ordnar Poetry Slam på Bokkalaset. Det blir som en fin uppvärmning ifall någon tävlande känner att de är i behov av det, och kanske någon som skulle vilja prova på poesi utan att tävla kan få sin chans. Förstås behövs det även publik, så alla som deltar i evenemanget på sätt eller annat är lika viktiga!

Det evenemang jag pratar om är Poetry Pub, "en gemytlig och peppande vardagsrumssession (fast i en bar, med en scen) där alla kan känna sig bekväma, lyssna på poesi och också ställa sig på scenen och framföra en text om en vill". Hanna Sofia, som även hon bloggar på Ratata, ordnar detta tillsammans med Johanna för att ge lite liv åt poesiscenen i Åbo. 

Tyvärr har vi på vårt håll rätt fullt upp med Poetry Slam, så även om vi önskar att vi kunde närvara, delta, läsa en dikt och stöda detta underbara så kan vi vara med endast i tanke. Men tankarna vi sänder är desto varmare, och vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att besöka evenemanget!

Besök alltså Poetry Pub på Skärgårdsbaren i Åbo den 10 november från klockan 19.00 och framåt

Bild lånad från Facebook-evenemanget

Här kan ni läsa Hanna Sofias blogginlägg om händelsen.

/Malin
Publicerad 27.10.2016 kl. 00:12

Presslunch för Bokkalaset

Idag var det presslunch för Bokkalaset, så jag var med och babblade och berättade om Bokkalaset Poetry Slam 2016.
Det var både god mat, och information i passlig mängd på Hotel Sea Front idag!

Deras "kalasmeny" hade också kommit ut - den innehålelr program och en massa information om vad som händer och de som är med på litteraturfestivalen.

sirkka turkkaVi fick höra försmak, i form av Sirkka Turkka som läste dikter!

svartå bryggeri mustio öl
Vi fick höra om ölets historia och roll i fred och krig (Bokkalasets tema) av Svartå Bryggeri.

Alltså så gott. Tror det heter "kobba"? Både vege och med kött! Det lär finnas dessa att köpa och njuta av på Bittes Bokbar på Bokkalaset.


Bitte utmanade mig med att sammansätta kort info om Poetry Slam på 3.09minuter (maxtiden innan poängavdrag för dikt i poetry slam!), tror jag överskred det lite!Otroligt fascinerande att få höra om hur humle fungerar och tillverkning kan gå till. Nyfikenhet är bra för en, tror jag! Har haft ett smeknamn "Dizipedia" - då jag av denna ovannämnda orsak samlar på mig en hel del olika, random information.

Bitte, promotor och Bittes Bokbars värdinna här med Jonas (som faktiskt vann Bokkalaset Poetry Slam 2011!) - han figurerar nu i andra uppdrag än poet på festivalen.

vinnare bokkalaset poetry slam 2011 2014Fotografen fick snäppa bild på tidigare vinnarna av Bokkalasets Poetry Slam.

Mer bilder HÄR på vår Facebook-sida och på Bokkalasets Facebook-vägg!
/Dizi
Publicerad 25.10.2016 kl. 19:32

Jam + Ratata

Lördag närmar sig, och förberedelser för Pop Up poesi jammetGalleri KOBRA i Karis snurrar på!

Som sagt så är det ju open mic också, och man kan förhandsanmäla sig, några platser håller vi som sådana att man endast kan reservera på själva evenemanget. Om du vill försäkra uppträdande-reservation så maila estradpoesi.finland (@) gmail.com - skriv KOBRA JAM som ämne och i emailet namn och kontaktuppgifter!

Här är planschen! Kan någon se vad bakgrundsbilden egentligen föreställer? Jag tycker om att gömma in stuff eller klura till det ibland i min grafik! Det syns bättre på poetpresentations-bilderna på FB-evenemanget!

Facebook-evenemanget finns det korta presentationer av de bokade poeterna också.


Vi är så glada att Ratata backar upp också som sponsor!
Så här personligen så känns det varmt och skönt, som om en gammal god vän stöder en (har bloggat länge på ratata själv på bloggen Dizi). Finns många bra portaler, men jag trivs bra här.


Skall lägga upp link till Efter Nio-programmet senare, det var jätte roligt - improesi med programledarna! 
/ Dizi
Publicerad 12.10.2016 kl. 11:37

En liten kik

I torsdags hade Melinda och jag nöjet att mötas upp i Helsingfors för att gå på tv-inspelning. Imorgon klockan 21.00 ska ni titta på YLE Fem, så får ni se varför! Här kommer också en liten sneakpeak:

/Malin
Publicerad 09.10.2016 kl. 22:59

Pop Up POESIJAM i Galleri KOBRA i Karis 15 Oktober! Med OPEN MIC!

Vi kommer hålla ett Poesi Jam på Galleri KOBRA's öppningsdag!
De öppnar liksom helt centralt i Karis på gågatan, Köpmansgatan 9, 10300 Raseborg - 15.10 kl. 19-22 - book-it-in!

De är ett non-profit galleri, typ systerverksamhet till Galleri Zebra (Zebra kommer flytta in i samma utrymmen senare) och KOBRA kommer ordna både utställningar, aktiviteter och massa intressanta händelser.

Vi har äran att Poesijamma 15.10 på deras opening night, med ordrika poeter som uppträder och också OPEN MIC - det här är ju just passligt inför Bokkalaset Poetry Slam 2016 den 11 November - man kan ju komma till jamet och testa om man är osäker, nyfiken, eller om man vill värma upp för tävlingen.

Man kan förhandsanmäla sig till KOBRA poesi jamet 15.10 till vår email estradpoesi.finland ( at ) gmail.com (namn och telefonnummer), ifall man vill försäkra en plats för att uppträda! (en open mic-slot är ca.5minuter, blir det tid över eller fins platser kvar sen på jamet så kan man skriva upp sig på listan flera gånger).

Vi har bokat in poeter att uppträda som det brukar vara på Poetry Jams, dem berättar vi mer om i FB-evenemanget under kommande veckan!
Flerspråkigt blir det i alla fall!

Så kvällen börjar med våra bokade poeter, däremellan blir det liten paus, och sedan öppnar OPEN MIC!KOBRA har förövrigt en massa annat också som händer den dagen: Jonne Heinonens vernissage för utställningen "Everything Ends Here" och community painting - allt öppet för alla att delta i!

Samt har dom sagt att kaffe och något snacks lär bjudas på.
Kaffekaffekaffekaffe.

Så gräv fram skrivbordsdikter eller mobilanteckningar och kom med och jamma poesi! 
/ Dizi
Publicerad 05.10.2016 kl. 13:48

Varför tävla i POESI?

Att tävla i P-O-E-S-I.
Varför?

Det finns många svar, men här är kommer ett flygande Dizibabbel om det!

För responsen,
den härliga feedbacken och inspirationen det kan ge.
För att våga stiga utanför sin vanliga bekväma zon,
och framför allt - för att utvecklas som poet och människa och jordiskt djur.

För att lära sig stå för sina ord,
välja dem väl och inse saker om sig själv som man kanske aldrig innan kunnat.
Tjo-ho.


Ja - estradpoesi är ett underbart sätt att föra fram abstrakt till konkret. Och då menar jag också konkret som: svettas på scenen, sitta och skriva ner sina tankar analogt eller digitalt, genomlida den bultande skrivkrampen då du bara MÅSTE få ner ännu femton rader (som du ändå editerar bort till slut), det är att öva framför spegeln därhemma och känna alla vilda känslospektri från desperation till “jamenåhså jag är BRA”, darra från tåtippen till kraniumets fäste de första minuterna på scenen så papperen fladdrar och du tappar ord, det är att självsäkert stega in på scenen en bra dag och spruta ut rytmiska ord stimulerad av adrenalinflödet, det är att känna publikens energi som svarar på dina innersta och yttersta tankar och känslor. Det är att gå igenom dina hundra skrivhäften ett i gången och pussla samman hela din historias dikt av rutiga sidor som luktar som din högstadietids ryggsäck.

Och konkret som i att formulera ord i bläck och audiovågor som påverkar allting runtom oss.

bok till scen kan borja sa harBok-till-scenbörjan kan se ut så här också.

Estradpoesi öppnar utrymme för inte bara bok-tryckta poeter, den ger plats för de ord som inte har råd, intresse eller möjlighet att läggas mellan två pärmar. Men estradpoesi ger också bok-tryckta en plats att själv framföra sina ord som de är menade, från sida till scen.

 

Poetry slam - tävlingsformen - jämnar klyftor och visar att också olika sorters egenskaper, sätt och talanger ger ofantligt mycket åt världens ordkonst och intresset för litteratur.

 

Detta är genren som för ut poesin och litteraturen till en upplevelse och människonära konst. Responsiv och uttrycksfull, stimulerande och ibland till och med provocerande. 

 

En kommunikativ verksamhet som utvecklar hela samhället och befrämjar kreativ evolution och attityders långsamma gång emot acceptans av mångfald i världen. För då en estradpoet framför sina verk - lyssnar publiken. Man ger plats, man får plats.

dizi estradpoesiFI bokkalaset poetry slam performance poetryDizi på Bokkalaset 2014 - ibland hinner man öva så man kan läsa utan papper, ibland inte, som här!

Att tävla i poesi på ett lekfullt och välkomnande sätt ger ett responsivt sätt att utvecklas. Man får framför sig en utmaning som utvecklar. Både den uppträdande poeten som har utmaningen i att ställa sig på en scen och språka, och publiken som får en utmaning i att lyssna, njuta och relatera. Och juryn med sin svåra uppgift av att poängsätta!!!
 

Personligen ser jag det som en ytterst mycket behövd träningsform i dagens värld där ord digitalt lätt slängs omkring utan eftertanke och så många konstant känner att ingen lyssnar. Poetisk motion, lite ordgymnastik och örongymnastik - flexar tanken och också hjärtmuskeln!

 

Som den sociala art vi är behöver vi både plats för det individuella och gemensamma - våra dikter skapas ofta i självreflektion men de delas gemensamt och öppet. Såsom barn - genom lek lär man sig livets gränser, empati och att ge respons. Säga nej och stopp när det behövs och Ja,å JA då man känner det. Hitta sin egen stil för kreativt uttryck och lära sig stå för den: för, med och tillsammans med andra. Poetry slam är lek. Lek är lek, och på allvar också- fråga något barn, ibland är lek mer än på allvar. Leken är för en stund HELA VÄÄÄÄRLDEN. Och det man leker påverkar resten av livet också.
 

Bokkalaset 2011 Poetry Slam på Kulturhuset Karelia Kulttuuritalo, jurygrupperna röstar!

Juryn är alltid ny - består av personer i publiken. Då både smaken och scenkonst är ytterst individuellt betingad så ger just detta olika röster chans att faktiskt höras i tävlingsframgång också. Juryn är ingen översittande del av meriterade-elitistiska eller homogena grupper, de tillhör publiken och poeter, alla är samma gräsrot. Att det på varje slam är olika publik klingar i takt med tanken “Det går inte att tävla i poesi - därför gör vi det”. Alla ställen har olika jury, alla juryn har olika smker. Alla poeter är olika. Alla har sin egen smak, och sin egen upplevelse - man prioriterar olika och överraskas ibland själv över hur olika stilar man finner sig själv digga! Det blir ett vackert mönster av olikheter och likheter i det stora hela, och fastän vågor av “trender” i smak kan förekomma är inget statiskt. Flod och ebb och en naturlig balans där de som deltar påverkar rakt händelseförloppen och scenens evolution.

 

 

Publiken är du och jag. Juryn är du och jag. Poeten är vi.

Precis som i världen har vi alla flera olika roller
 och egna sätt att uttrycka oss. Tävlingsmomentet är elden som får oss ut ur grottorna för att söka fruktsamma marker. Utmaningen. Både skrämmande och värmande. Då vi alla sitter vid elden skyddar den oss från vilddjur, och då vi alla ser efter elden tillsammans ger vi trygghet för att våga och delar sagor i samma låga. Då vi alla sköter om elden tillsammans, har alla en jämlik plats vid den.

Så. Därför tävla.
Kom med på Bokkalasets Poetry Slam 11.11 och tävla, eller på Poesi Jamet vi ordnar 15.10 på Galleri KOBRA-ingen tävlan men bra träning och perfekt chans att testa!
 

Här under är video-playlist från Prosas Slam i Åbo som inspiration! 

/ Dizi
Publicerad 28.09.2016 kl. 15:32

Om

 

Detta är en blogg-plattform för estradpoesi och spoken word!
Drivs av två ordkonstnärer och poeter, Melinda och Malin.

EstradpoesiFI på FB (Link)

---

Vill du också få dina dikter publicerade här? Känner du att du vill få chansen att synas?

Eller har du tips, idéer, tankar om temat estradpoesi och dikt?

Mejla då till: 

estradpoesi.finland[at]gmail.com

---
 

estradpoesi finland finlandssvensk poesi dikt

 

Vi publicerar inskickat video-material för bloggen via vår youtube-kanal, tillägger information om poeten och ett litet intro. Skicka in ditt bidrag med en dropbox-länk eller liknande, samt skriv diktens titel, det namn du vill kallas och eventuell sida du vill att vi länkar till!

All copyright på material hålls hos dig, med att skicka in ett bidrag ger du oss endast lov att publicera ditt bidrag på våra kanaler och tillägga i videon nödvändig information om dig. Vi lägger också till vår blogglogo och jingel, så folk vet att denna plattform publicerat just dig. Och du kan när som helst be att vi tar bort ditt material, om du ångrar dig.

---


Vi går igenom allt material som skickas in innan vi publicerar det, och publicerar med Finsk lagstiftning i åtanke. Ibland kan det hända att ditt bidrag publiceras senare än när det är inskickat, vi publicerar i passande takt och tema, och arbetar frivillgit med detta. Om det till exempel är tema-månad på kommande kan det vara att vi vill spara din godbit tills den slår på! 

Du kan OCKSÅ skicka in poesi i textform, tillsammans med en passande bild eller multimedia!

Illustration, fotokonst, ett musikklipp du komponerat.

 

Fråga mer per mail om du blev intresserad!

 

---

LÄNKAR

Våra evenemang: JAMs & SLAMS


Video från Bokkalaset POETRY SLAM 2016

BILDER från BPS2016

Vinnaren av Bokkalaset Poetry Slam 2016Pop UP POETRY på Galler KOBRA - Okt 2016 Video

Bilder från KOBRA Pop UP POETRY

Stories Of: Rap And Poetry - Maj 2016

Bilder från Stories Of: Rap And Poetry


POETER & ARTISTER

 

Dizi fb

Dizi på ratata

Daniel Nyman - BPS2016 vinnaren

Daniela I
Daniela I på poeter.se