Alla hjärtans dag / Dizi / Situationspoesi 03

Vändag
alla hjärtans dag, valentin.

Det finns flera benämningar och intressant historia bakom denna dag. Kommersiella styrkor som trugar rosor och nötkött toppat med choklad och förväntningar och-eller-press
på att nuppa.

Vänkort med hjärtan, fåglar,
och rosetter
majonnässtränglar formade till hjärtliknande vurpor av fett på gurkan på brödet.

Rött och rosa, spetstrosa,
KÖP ROMANTIK
70% av priset.

Kärlek går inte att köpa.
Äkta går inte att nöta.
Året runt prioritet

istället för att EN DAG
köpa 
besvikelse.---


Åsidosätter det i mitt huvud en stund denna hjärtansdag och tänker, att vi behöver 365-vändag-hjärtansdag. Vara mer hjärtan och empati 24/7.


Mitt hjärta har många extra rum, men i stommen, djupast i finns basen. Mitt allra-allra-allra viktigaste hjärta är det här.

 

/ Dizi
14.02.2017 kl. 09:21

Poetry Slam VIDEO!

NU är det dags!

Nu kan man lyssna och se poeterna från Bokkalaset Poetry Slam på vår YouTube-kanal (man får följa den också, där ploppar alla videon upp först!)!

Tre språk, och poesi av poeter mellan vadå 9 - 70år?
Det var både humor, melankoli, rytmiskt och sammhällskritik!

Vi har lagt upp tre spellistor med alla uppträdande; Rond01, Rond02 och Finalen (med vinnardiktsvideo) - kan förvarna att omgivningen väsnas lite under Rond02 i och med att ett annat evenemang hände i lokalens andra utrymme - men hoppas ni ändå njuta av poesin!

 

Så efter dessa mååånga timmar editering och renderering, är jag igen så glad och tacksam att jag fick MC:a, uppleva och åtnjuta hela den poetiska kvällen.

 

TACK till alla! 

 
Rond01Rond02Finalduellen och vinnardiktning av Daniel!

/ Dizi
28.11.2016 kl. 12:41

Pop Up Poetry VIDEO!

Nu är de uppe!

Alla videon från poesi jammet på Galleri KOBRA 15.10.2016!
Här är spellistan på YouTube:Det var svenska, finska, engelska, och improvisationspoesi med vokaler och elgitarr.  
/ Dizi
27.10.2016 kl. 12:19

Att improvisera poesi på TV

Här kan man se hela Efter Nio- programmet på Yle Arenan! Torde vara möjligt att se globalt också!

Det roligaste var nog improvisationsdiktandet -improesin!

improesi improviserad poesi dizi di2i Skärmkap lånat ur Efter Nio - i improesi så skall man alltså inkorporera ord som ges i sin dikt som man improviserar!

 

Sådär freestyle med kompisar kan man ju slänga nästan vad som helst, men det känns nog alltid som en extra utmaning då man vet att det filmas, och kommer ligga uppe i ett år! Vanligtvis går det ju lätt en massa fyllnadsord in, tyvärr är lättaste som hjärnan brukar komma på är typ svärord (vet inte varför, kanske något neurologiskt fenomen?) så det är verkligt annorlunda såhär på TV för man måste ta det i åtanke och verkligen fundera på vad man säger!
 

Skärmkap på konstnär! "Dra fram din inre poet!", kryddade tydligen med uttrycksfulla gester!


Nu skall vi fixa inför Galleri KOBRA poesi jammet, lite dekor och planering! Ladda kameror, skriva minneslistor, söka dikter stolar, allt sånt som man kan behöva! Och för mig blir det lite extra té med honung så sista unset höstharkel skulle evaporera!

 

/ Dizi
13.10.2016 kl. 14:12

Presentation: Daniela I - "ETT STILLA EKO" - VIDEO

Hej jag heter Daniela är 19 år gammal och har hållit på med poesi sedan 2009. Jag har alltid gillat att skriva, noveller och små texter. Men 2009 blev jag fast i poesins värld. 2012 blev jag aktiv på en sida som heter poeter.se. Där tog min karriär fart mera. Jag blev mera synlig och fick mera uppmärksamhet. Samma år var det även en tävling på sidan, en uttagning till en antologi. Och jag tyckte förstås att det här låter ju jätteroligt och sände in en dikt. I November fick man veta om man kom med, och ja mitt namn var med där. Så 2012 var jag med i antologin Världens sista diktsamling. Samma tävling ordnades även år 2013, 2014, 2015 och jag kom med även de gångerna.

På en open mic år 2015 läste jag min första dikt på scen, det var jätteroligt och spännande, även detta år. Så nu har jag planer på att börja mera göra uppträdanden, och ge ut min egen bok. Så får jag helt enkelt se vart detta tar vägen.

Daniela Ikäheimo, Daniela I

 

 

Var det bara
ett stilla eko

från en tid
som passerat
för länge sen

ett mörker
som lika bra kunde
dra allt och alla in

i ett virrvarr av tusen
kunde man inte hitta

Ljuset

mörkret låg
i alla hörn

alla hörnens hörn
kunde ta dig när som helst

eller så hade den redan tagit.

 

 

Daniela har också en blogg, och ni kan ta del av flera av hennes texter på Lilla Poeten.

/Malin
11.07.2016 kl. 12:25

Gästblogg: Miss Gay Finland 2015 Catariina Salo! - DIKT VIDEO

Världspremiär för Feministisk förbannelsesalong!
Under Prideveckan kan du komma med och svära av dig tillsammans med andra feminister på Dubrovnik i Helsingfors. Är du helt satans arg på det som hände i Orlando? Blir du fittig direkt du tänker på underbetalda kvinnodominerade branscher? Bad den där jävla mannen på gatan dej att le för att "du är ju så mycket sötare då"?

Kom och svär och skrik tillsammans med oss!
Mera information om eventet hittar du på Facebook HÄR.


***
FEMINISTISK FÖRBANNELSESALONG
Är du fittig på patriarkatet? Tar normerna i huvu'? Släpp loss dina inre fördämningar på vår Feministiska förbannelseafton! Scenen är fri för att befria den ilska du känner inför stereotypier och trånga könsnormer. Kom med och svär dig fri!

Alla feministiska ranter är välkomna, du kan svära i diktform, blankvers eller helt på vanligt språk.

Feministisk förbannelsesalong är en svenskspråkig version av Ajatushautomo Hattus rosade evenemang Feministinen kiroiluiltama. Tack till cheferna på Hattu för en fantastisk eventidé! Här hittar ni deras sida: https://www.facebook.com/hautomohattu/

Avgiftsfri tillställning men köp gärna dricka i baren eftersom Dubrovnik så snällt låter oss använda utrymmet gratis.

/ Catzo
14.06.2016 kl. 16:07

R&P Open Mic

Open Mics är så kul att uppleva, delta i, höra på, betrakta, fastna i. Nu kan jag lägga till "ordna" också, efter Stories Of:
 

Det var speciellt roligt att så många deltog i vår Open Mic, och att stämningen kändes öppen och snäll. Det beror på så många faktorer hur en Open Mic blir.
 

Lagom till detta hade vi också deadline idag för våra rapporter om produktionen. Så förhoppningsvis är allt snart fixat och känslan av att det verkligen är över kan infinna sig!
 

Men först bjuder vi alltså på video från Open Mic:

 

Jag läste en dikt som jag skrev åt en god vän för några år sedan, man tager vad man haver då man har så fullt upp med att arrangera att man inte hinner skriva.

Publiken fick delta på ett hörn också

En av tjejerna i min klass skrev en dikt och steg ur sin comfort zone upp på scenen

Rap i diktform

Här en fantastisk konstellation, högst improviserad som bjuder på en låt

 

Ifall ni vill se mera, så finns det en hel spellista på vår YouTube-kanal HÄR där det finns mera video! Check!

/Malin
10.06.2016 kl. 22:00

Video från Rap and Poetry!

IDAG!
NU!
HÄR!

YouTube-kanalen EstradpoesiFI hittar ni alla de artisterna från Stories Of: Rap and Poetry som var bokade nu!

Det vill säga:
Patrik Mikael, Rosanna, Dizi, Tommi Talvio och Osq.

Här i bloggen några smakprov - mer finns på YouTuben. Vi kommer nog droppa nu och då av dessa videon in här också så är man klick-lat hinner man nog sedan!

I MORGON.
Ja, då kommer Open Mic deltagarnas videon upp på YouTube. Det var digert, ordfyllt och underbart. Så följ med, det kommer mer!Patrik Mikael och underbara anagram.


Rosanna med "Lodjursdrömmar" var en sorgevacker historia!
 

Dizi eldade med av med tre språk - ett set uppbyggt som en hel historia (när det går dåligt med nära och kära). Här med finskspråkiga "Hyvä Maa".


Tommi Talvios dikter är filosofiska med en klar influens av rap och slam-scenen!


Osq, blandar rap och reggae på både engelska och svenska.


Patrik Mikaels insiktsfulla aforismer. Senare kommer det att komma upp även hans musiknummer med bland annat bas och sång!


Lite mer gore och punk i denna dikt! Rosanna.


Sång, rap etc: en låt hann också Dizi med - "When It Gets Cold", som kommer komma ut någonstans bara det hinns! Den här versionen är ett smakprov.


Politik och vardagsliv finns underbart inbakat emellan Tommi Talvios ord och rader.


Osq på svenska - en gammal goding!


En trevlig avslutning på kvällen då Osq bad Dizi med upp på scenen för at backa upp och fylla i lite!

HÄR är hela spellistan på YouTube!

Tyvärr var några videon på grund av ljusljud-tekniska hoppsans oanvändbara - men ändock blev det nog en hel del underbara ord fångade på video.
/ Dizi
09.06.2016 kl. 22:34

Dizi - "Välfärdsläckan" - VIDEO

Jag har nu purklat på medan jag följt med regeringens logik över att skära ner på bildning, kultur och annat som liksom definierar ett välfärdssamhälle som är till för alla.

Så hände ju det HÄR. På svenska HÄR.
Ministeriet som jobbar för bildning och kultur ville alltså ha gratis arbete.
Det är ganska bekant så här som musiker och grafisk planerare - kultur vill man ju inte betala för - räcker det inte med syyyynlighet som betalning?


Och så det här med att se till att framtiden är ännu drygare för studeranden... Jepp.

Och så Panama-härvan.

SÅ.
Nipprade mig så mycket att jag grävde fram kameran och spelade in en version på min dikt "Välfärdsläckan" från 2014.
Den kändes igen mer än aktuell.

Kortsiktigt är det i alla fall enligt min logik, att endast stirra sig blind på siffror - ett välfärdssamhälle definierar ju sitt värde i... välfärd och välmående?

Sköterskan må "kosta" samhället si-och-så-mycket, men utan sköterskans insats skulle allt det jobbet kosta på helt annat sätt. Ja och sedan denna regerings huisiga totala "skyll dig själv"-attityd emot arbetslösa, då man kan se att siffrorna för lediga arbetsplatser och arbetslösa inte riktigt korrelerar i balans. Så då kommer de på iden om "työnäyte". Gratis arbete. Hur tänkte de se till att det inte missbrukas tycker jag är en god fråga. Att företag sedan verkligen anställer de som ger sina arbetsprov? Hurudana retributioner finns det sedan för de som missbrukar det? Det finns redan prövotids-anställningar.

Ja och rätten till barnvård, och pensionärernas rätt till att inte bara marginaliseras utan få leva... denna dikt är en poetisk samling ord för att uttrycka frustrationen över allt det.
Jag är poet. Så här kanske jag ens kan bidra ett fattigt strå till stacken för frågetecknet av välfärdssamhällets mående.
Grr.
Utskrift av dikt:

"VÄLFÄRDSLÄCKAN"

Jag är inte prioritet.
Jag är poet.
Dessa tankar är handlingar om min realitet.
Frågor jag tolkat ner till flaskans botten,
där är det stopp sen,
nästa morgon upp, nej.

Jag är inte prioritet
Byt ut det.
Jag är sist på listan
och först för varje kaststen -
i alla fall för ett samhälle som häller
kulturen ut med den ekonomiska vasken.

Där konstnärerna dräller
och musikerna gnäller
Ni vet de där lealösa patrasken - som budgeten sväller.
Som skapar av rent TVÅNG,
medan societeten håller masken.

Och politiker de lovar stålar,
kulturen får koka soppa på nålar

välfärdssamhälle och fanfarer:
vi behöver konst!
Men

vill inte betala.

Vi behöver vård
Och snälla sköterskor
Men

det är ju en kallning
man i sig själv får tillräckligt ifrån.

En slant bör räcka
täcka det värsta i vår välfärdsläcka.

Social och fpa
Skyldig sitter man där och hoppas
på få slant till nästa dags mat.
För
det är nog bara eget fel och skam
Och bör utredas varför
Det inte växer löv på din stam.

Studeranden som måste ta PERSONLIGT lån,
För att ens kunna söka utkomstskydd -
som automatiskt alla andra grupper tillhör.
Vill inte stöda för framtidens hopp
Vill inte stöda denna otuktiga ungdomars grupp.

Barngrupper - som snart kommer implodera
djungelns lagar inkorporera.
Fast 
vi behöver flera
För pensionsbomben kommer detoneras
Men
vill int betala för framtiden.

Se till att sköterskan som täcker välfärdsläckan orkar torka fläckar på gamlingar som inte däckat, ungarna som inte skötts, för mamma pappa är väck, för jobbet kallar annars väntar, fpa som inte hjälper, studeranden som inte räcker, till
för marknaden som inte finns, för ingen har egentligen nå pengar, kvar
För denna välfärdsstat
Borde tänkt INNAN det kom den dag
Då alla segment
Föll i kras.


Jag
talar i rim om orättvisor.
Poesi som ropar efter logik och reson,
inte bara tomma ord och vackra visor

vasken viskar nästa namn
Att nämna dylikt är inget som
Verkligen bör vankas fram,
skam.


För cash ger cash och allt jag har är papper,
akademiens ordbok och allergi mot katter.
Jag är ingen prioritet,
jag är
poet.
Vad vet jag annat än att kritisera det som är fel.

Vad kan jag göra,
föda några barn
hoppas att bygdens skola sen finns kvar.

Jag är ingen prioritet.
Vasken viskar

jag är en bit, statistik
alla är vi lika,
alla blir vi ju till lik
fattig och rik
alla är vi någonsorts arketyp

Jag är ingen prioritet
byt ut det.

Jag är en blandning
och en identitet.
Missförstod någon
Så kan jag repetera
- jag har skrivit
jag har reflekterat -
på mina papper som inte är pengar
konstaterat
Att vårt samhälle är sönder.
Läcker.

Vad KAN jag göra.
Lyfta fram problemen
tills någon
vill höra.


För min

allergi mot katter
eller arbetslöshet
eller barnets sjukdomsattacker
sexualitet

din

allergi mot hundar
eller arbetslöshet
eller arbetspapper
eller sexualitet

Vi har inte valt det
men
måste leva
med.

Du är ingen prioritet
Lita inte på det.
Tro inte att nåt ändras
Om du inte lyfter fram det som görs fel

Du kan inte fixa allt
Men ens en del.
Tala för
någon
något
som behöver det.

Välfärdsläckan är allas problem,
inte bara de som behöver hjälp
i ett brutet system.

Vi är ingen prioritet
byt ut de
vi är alla en del av en
gemensam
helhet. 
/ Dizi
15.04.2016 kl. 15:07

Rosanna - "Automatiskt" - LIVE

Så klart måste vi ju peppa lite inför Prosas ordnade slam i Åbo med en video med Rosanna!

En kort och slagfärdig dikt om olycklig kärlek.


Och passligt torrt kryddat med humor i mellansnacket. Passar så väl!
 
/ Dizi
06.04.2016 kl. 22:19

Sarah Kay: If I should have a daughter...

Genom att be er påminna mig om att visa er videon jag pratade om i förra inlägget, påminde jag mig själv nu. Denna video inspirerar mig verkligen, och speciellt den första dikten som börjar hela hennes talk tycker jag väldigt mycket om. Gillar också hela henne; hennes stil, hennes rytm, hennes ordval... Skulle väldigt gärna gå en av hennes workshops. Kan ingen be henne komma till Finland?

 

 

Hennes stora poäng är att man borde skriva poesi om sina egna upplevelser och det man själv vet något om. Att försöka skriva någon annans poesi blir i regel aldrig bra. Jag älskar Dizis poesi som ni får ta del av här. Har suttit många gånger och önskat att jag kunde få till den där rytmen hon har och att jag kunde skriva de dikter som hon skriver. Ärligt talat gör jag det fortfarande ibland, även om jag insett att jag måste dra inspiration från mitt eget liv istället. Förhoppningsvis kommer någon annan att tänka samma sak om mig någon dag!

 

Man lever och man lär. Sedan skriver man en dikt om det!

/Malin
02.04.2016 kl. 22:30

Världspoesidagen: DIZI - "REAKTION" - VIDEO

Idag är det världspoesi dagen.
HÄR kan ni läsa mer om hur den kommit till.

Att leva med poesi och ordkonst som en del av det vardagliga livet är ganska universiellt egentligen. Vi stöter egentligen på det dagligen: i sånger, böcker, till och med reklamjinglar.

Vardagspoesi.

För mig är en av de viktiga grejerna AGENDAN bakom poesin. Att kunna fundera på sitt budskap och på sitt motiv, och försöka uttrycka det på ett sätt man känner är rätt. Att hitta sitt eget poetiska språk. För det här är estradpoesi ett bra verktyg.
Man hittar alltid också nya sidor av sig själv.

Poesin finns inte bara mellan två pärmar, den träder fram också kroppsligt. Våra celler klingar till budskapen i ord, vi påverkas av orden omkring oss. Rytmen och sagan är ofta något som för samman människor, och med estradpoesi kan man få en chans att, utan att bli avbruten, spegla utåt sina tankar och känslor. Sin respons på livet och världen.
En reaktion. Som föder reaktion.
Som ger utveckling.

För att fira till denna världspoesi dag tänkte jag bidra med en riktigt ny dikt, inbandat mycket enkelt på hemmadatorn!
Det är ORDEN som betyder. SAGAN och tanken man uttrycker.

Det måste inte alltid finnas strålkastare eller tio lager teatermake-up i ansiktet och stämningsfullt ljus.
Det räcker att vara sig själv.

Och VI
som har möjlighet att reagera på saker och uttrycka oss utan vedergällningar och straff, kan försöka bära det ansvar och möjlighet till att påverka det ger och göra denna värld till en bättre plats.
Ord för ord.
Reaktion.


 


Dikt utskrift:

REAKTION

Det måste bli nåt.
Det måste bli nåt NU.

Vi kan inte stanna
undra
vänta

på att det “bara tar slut”.
Det måste bli nåt.
Det
MÅSTE HÄNDA.

Hända
så händer slutar välja
att måla blåmärken
istället för tavlor

ÄNDRA så att händerna vänder sig
välkomnande

istället för att knyta håååårt vitnande
knogar

till

hooootande ord av

hat-hat-hat-hat-hat
RÄDSLA.

Dat måste hända.
VÄNDA.

Vända blad så att kvinnor slutas skändas
brännas
syras AV huden
för att hon inte ville stå brud det
MÅSTE
SKE
NU.

Att
små fötter får gå
istället för att krossas
för
HELIGA NAMN
värvas som gossar

maskingevär
istället för en
TRYGG FAMN.

Det måste
bli nåt
NU.

Protestera
Reagera
tala med flera
våga gräva
fram
vad som händer
och SE
inte passivt
utan aktivt

småsmå små saker
växer stadigt.

VÄLJ du
sluta titta i golvet
när du hör nåt fult

tryck ens
“LIKE”

EMOT
(tala ut)

då du ser nåt DU
tänker
men inte vågar tala
tystnad
medan andra lider

DU BETYDER

Så mycket mer än du tror

och din
tystnad

din tystnad
föder flödar av blod.
Du måste 
su som KAN
våga yttra ord.

Det måste hända något.

Bli någon

REAKTION.
 
/ Dizi
21.03.2016 kl. 13:02

KVINNODAGS-SPECIAL : IMPROESI : Dizi "I Wanna Be A Dog" - LIVE

Det är den Internationella kvinnodagen idag.
Och det finns mycket som behövs säga, mycket som ännu måste göras förrän den egentligen kan "firas".

Den dagen ser jag mycket fram emot.

Jag skulle egentligen vilja befinna mig på en massa evenemang och händelser som pågår idag runtom i landet, men sitter hemma med tandvärk istället. På något sätt vill jag ändå bidra till denna dags tema.
Mellan tankar och tandvärk mindes jag att jag ju har video från Helsinki Word Festival där jag drog en IMPROESI - dikt.

Alltså, i klarspråk: improviserad poesi.

Ord (denna gång fem stycken) samlas in från publiken - kan alltså bli precis vad som helst - och de skall man inkorporera i dikten man framför, som skall vara improviserad.

De visas ett i gången och skall användas i den form de är skrivna. På Word Festival kom det en massa intressanta ord - ni ser dem flasha fram i vänster nedre hörn i videon då jag lyckas få in dem i dikten!

Denna tycker jag passar in ganska bra för mig i alla fall idag, för denna dag för kvinnors rättigheter.

"I Wanna Be A Dog" - alltså "Jag Vill Vara En Hund"


Jag hoppas på många intressanta improesidikter i framtiden!
Vi har planer på evenemang, kanske improesi vore bra tema för någon kväll eller dag!


Ni är också hjärtligt välkomna att bidra med poesi, kolla in sidospalten här på sidan hur, eller messa och fråga oss på fb!


Ha en medveten internationell kvinnodag 2016.
Vardagsvalen vi gör är de viktigaste, och man måste börja med att ändra sina egna vanor först. Lite i gången.

Som en hund som blir rumsren - misstag händer ibland, men det går till det bättre bara man konsekvent håller på!

---

Utskrift av poesin:

I wanna be a dog

I wanna be a dog because then I can sleep in and

 

watch the ball roll

and be like

 

“AHH NAAH”,

I’mma let that one go.

I wanna be a dog.

 

I wanna be a dog

because

 

umm

 

they have a 

heart

and

A BIG FAT STOMACH THAT CAN EAT

 

MEAT AND EGGPLANT AND ASPARGUS AND

 

ANYTHING

 

And if they feel bad they go like

*UURRRGH!!! … I’m good!!!”

I wanna be a dog

 

I sympathise with dogs - cos’, you know,

DOGS see through

 

people

 

and

 

situations.

 

 

Dogs have the heart of saying

NO

with their whole body - somebody coming up to you - and scratching you - and you don’t wanna be scratched: AND you can g o ARRR!

I want.

I wanna be a dog.

Cause’ I can sympathise with that.

 

 

I assemble my courage sometimes

When these dudes come up to me in the bar and be like “He-hey”-and I’m gonna “ARR-I-WANNA-BE-A-DOG!!!”

-

but I can’t DO that.

 

No, I can’t.

 

So,

I sympathize

and I keep it in

and I feel like Buddha

sitting on a mountain

 

“nooo

don’t touch me, don’t touch me, don’t touch me nowww”

But inside I’m growling like

a little mutt from Spain

that’s been rescued by some chick and a dude somewhere in Raseborg or in Alaska.

 

 

I wanna be a dog.

Because

 

just thinking about

all the smells

all the feelings I can feel

without holding myself

back

 

just drives me aloof

and: crazy - you’d call me a cracker if I did that!

 

I wanna be a dog.

 

Because

then I wouldn’t have to care about

body hair

I wouldn’t have to

care about

putting color in my face just so you’d be like

“oh, yeah, we’ll book you again!”

 

It’s all in a nutshell:

because

 

if I could be a dog

 

There WOULD be a reason

for YOU

 

to call

me

b*tch.

/ Dizi
08.03.2016 kl. 11:41

Presentation: Hanna -" VITTNE TILL VÄRLDEN" - LIVE


när man är liten på jorden som jag
måste man vara stor i orden varje dag
så att ingen i misstag 
tar en för att vara svag
när jag har ilskan i mina händer
när ångesten anländer
så använder 
jag ordet
strör tankarna över bordet

det är

känslomässig terapi
jag skriver mig fri
och inuti
uppstår harmoni

 

Hanna uppträdde på Ungdom Mot Rasism Finlands evenemang "Let's Be People" med dikten "Vittne Till Världen".

 

/ Hanna
19.02.2016 kl. 10:56

Dizi - "UP SIDE DOWN" - VIDEO

Videodags!
Tog fram kameran här om kvällen och hade bestämt mig att öva på att använda den. Den är ny och ännu relativt outforskad för mig, så det var lite nervöst!

Men, jag brukar uppmuntra folk på mina estradpoesi-kurser att våga utmana sig själv - så varför skulle inte jag göra samma?

Skulle sedan bestämma mig vilken dikt jag känner är mest angelägen. Just nu. Vilket ju inte gjorde det mindre utmanande.

För temat, på nyheter blandat med och använt som en ursäkt för rasism har i månader verkat vara vår trygga, fula, förfärliga; våldtäktskultur.

Det hojtas hit och dit om höjda risker, och ändå ligger straffen nere, alla våldtäkter kallas inte ens "våldtäkter" i domstolarna och kvinnor uppmuntras att undvika "provocera" eller "undvika att röra sig på osäkra ställen sent på kvällen och lära sig känna igen hotande situationer".
Som om män vore djur som inte kan behärska sig?!?
Nej.

Skrev en tid sedan en dikt, inspirerad av sången ni kanske känner igen där emellan (och dess lite krassa budskap) - och vår verklighet.

Vi borde vara människor. För varandra. Med varandra.
Oberoende genitalia eller hårighetsgrad (JA, kvinnor har också hår lite här och där). Kön är sekundärt, och dessutom inte BINÄRT. Jag må tala om "män" och "kvinnor" i denna dikt men det den handlar om är att just dela upp oss till de tu - och bygga murar mellan oss. Segregera och skilja på istället för att se människan.

Nå, nu skall jag sluta skriva och förklara och låta lyssna. Dikten är på engelska så jag har tillagt texten också här för alla som kan ha svårt att hänga med.
 

You turned
up side down
my
in and out
in side out
without a doubt
You
turned
up
side
down
face on ground
flat no sound.
Don’t make a sound.

We got these, desensitised bastards about
thinking wrong is right
And rape is sex consensual
No means yes means to suppress
scaling themselves out of empathy
and human process

You turned
up side down
my
in and out
in side out
without a doubt
you
turned
up
side
down
face on ground
flat no sound
don’t make a sound.

Devolution of man
no standards no clan
we got wanderers in search, for a home they can't find.
No tribe no family
no ground no morality
and they think
wrong is right
no plan no doubt.

When baked in misogyny
since the day they came to be
these children of a war between genders and of sexual equality

Don't know what it means to be
a “man” cause they've been brought up to hear
“boys will be boys”
and other kinds of inhumanity.

If he hurts you then he likes you
these little girls are told
Here is where were at with these kinds of molds;

a yes is a no is a yes
and facebook is playboy
you don't need to grow up
responsibility's a ploy
you don't need to grow up
restrictments are a coy
No is yes -
and guess what happens next
the little boy learns to shut down
the empathy with which he's blessed.
The little girl must
shut down
cos she’s not worth anything
but sex

You turned
up side down
my
in and out
in side out
without a doubt
you
turned
up
side
down
face on ground
flat no sound
don’t make a sound.

What we got here
is history books flooding
with pages never printed
because they just wouldn’t
if you shut your
eyes
ears
heart.
Shut mind

when the world is turning kids
in side out
if you
don't wanna talk about, say 
“no, it’s not a gender thing”
you might as well
be one of those doing it.

Cause your support
IN silence
supports that hell
proving it
still nowadays needs to be talked about
still nowadays needs to be talked about.
Yelled.

You
should be just as pissed off that it’s expected
for men to see their softness neglected.
Don’t cry
Be a man
Fix it!

And girls 
told to back down
stop being noisy
or bitchy.

This is
up side down
and
in and out
if it’s not a yes
it’s not consensual

up side down
round and round
we keep spinning

up side down
no means yes 
up side down
we keep spinning
yes means..to suppress
we keep spinning
no means yes means no means… things
we keep spinning
up side down


When’s it gonna stop? 
/ Dizi
28.01.2016 kl. 22:19

Om

 

Detta är en blogg-plattform för estradpoesi och spoken word!
Drivs av två ordkonstnärer och poeter, Melinda och Malin.

EstradpoesiFI på FB (Link)

---

Finland deltar i Sveriges mästerskap i poetry slam 2017!
HÄR är den officiella informationssidan på FB
Med och ordnar kval-evenemang är EstradpoesiFI, PROSA, och HPC
 

Vill du också få dina dikter publicerade här? Känner du att du vill få chansen att synas?

Eller har du tips, idéer, tankar om temat estradpoesi och dikt?

Mejla då till: 

estradpoesi.finland[at]gmail.com

---
 

estradpoesi finland finlandssvensk poesi dikt

 

Vi publicerar inskickat video-material för bloggen via vår youtube-kanal, tillägger information om poeten och ett litet intro. Skicka in ditt bidrag med en dropbox-länk eller liknande, samt skriv diktens titel, det namn du vill kallas och eventuell sida du vill att vi länkar till!

All copyright på material hålls hos dig, med att skicka in ett bidrag ger du oss endast lov att publicera ditt bidrag på våra kanaler och tillägga i videon nödvändig information om dig. Vi lägger också till vår blogglogo och jingel, så folk vet att denna plattform publicerat just dig. Och du kan när som helst be att vi tar bort ditt material, om du ångrar dig.

---


Vi går igenom allt material som skickas in innan vi publicerar det, och publicerar med Finsk lagstiftning i åtanke. Ibland kan det hända att ditt bidrag publiceras senare än när det är inskickat, vi publicerar i passande takt och tema, och arbetar frivillgit med detta. Om det till exempel är tema-månad på kommande kan det vara att vi vill spara din godbit tills den slår på! 

Du kan OCKSÅ skicka in poesi i textform, tillsammans med en passande bild eller multimedia!

Illustration, fotokonst, ett musikklipp du komponerat.

 

Fråga mer per mail om du blev intresserad!

 

---

LÄNKAR

Våra evenemang: JAMs & SLAMS


Video från Bokkalaset POETRY SLAM 2016

BILDER från BPS2016

Vinnaren av Bokkalaset Poetry Slam 2016Pop UP POETRY på Galler KOBRA - Okt 2016 Video

Bilder från KOBRA Pop UP POETRY

Stories Of: Rap And Poetry - Maj 2016

Bilder från Stories Of: Rap And Poetry


POETER & ARTISTER

 

Dizi fb

Dizi på ratata

Daniel Nyman - BPS2016 vinnaren

Daniela I
Daniela I på poeter.se