Livets update

Det är ett bra tag sedan något skrevs hit, och det har hänt mycket sedan dess...

..Vi skickade fyra poeter till Sverige på Svenska mästerskapen i Poetry Slam. Alla med sin egen stil och alla med sin egen stig. Och en av dem gick vidare till final!

..Vi blev kontaktade av Finnish Cultural Institute for the Benelux om att öppna deras sjunde upplaga av Transpoesie. Så vi skrev en dikt om vårt enarmade land på de språkstenar som landet är byggt. Och i september är vi alltså påväg till Bryssel.

..Vi har varit närvarande och frånvarande, vi har växt och vi har kommit till insikt. Och vi har tacklat livet. Ibland har våra vägar gått isär och andra gånger har de korsats. Det är tur att det finns telefoner nu för tiden!

 

 

I mars hade jag ju förresten en poesimånad på gång. Man kunde kalla det ett misslyckande, eftersom den slutar vid dag 6 men jag tror jag ska se det som att jag har möjlighet till förbättring. Jag hittade tre utkast som aldrig såg dagens ljus då, men jag tänkte att de kunde få chansen nu. Håll till godo!

 

Flyter fram i kritik
Men jag är mig lik
Backar när allt ska fram
Vilken skam!

Tvekar när jag borde stå fast
Jag är länken som brast
Har nog så mycket åsikter
Men kan inte ta konflikter

---

Motivationen verkar tryta
Jag vill ryta
Men jag hittar ingen ork

---

Det är fjäderns lätta sätt
Mot asfaltens tunga ord
Att förklara är inte lätt
När skadan ren är gjord

Jag visar upp en fin fasad
Men stommen den e fel
Du har redan byggt din stad
Utan att granska varje del

Hur rättar jag mitt misstag
Så allting hålls ihop
Och orken är så svag
Snart rämnar alltihop

 

 

Och nu är sommaren i princip över. Men vi får ta hösten lite senare. Den ser i alla fall inte ut att bli tom på poesi!

/Malin
25.08.2017 kl. 21:46

Malins poesimånad dag 6 - Produktion

Vi kunde skönja bitarna
Men inte se någonting klart
Att det skulle vara så mycket jobb
Tänkte nog ingen från start

Att ha alla roller själv
Och kämpa emot tidens ström
Vi har hela ansvaret
Och kan skörda allt beröm

 

Som en del av en skolkurs producerar min klass en teaterpjäs. Alla har skrivit varsin del, regisserar varsin del, spelar i olika delar och sedan ska scenografi, ljud, ljus, marknadsföring och teknik med mera falla samman. Uppgiften har varit lite luddig i kanterna hittills, men denna vecka smäller det. Må lyckan stå oss bi.

/Malin
06.03.2017 kl. 20:18

Malins poesimånad dag 5 - Vägval

Jag gör framtvingade val
Vandrar vägen du bestämt
Utan att vara medveten

Du tvingar mig

Försöker kämpa emot
Men vet inte om jag vill
Allt är så kaotiskt

Jag undviker dig

 

Det är svårt när det känns som att man kan se kristallklart och vet vilken väg man borde vilja ta, men ens hela varelse egentligen vill åt andra hållet. Man vill trycka på paus, men när man inte kan så paralyseras man och blundar istället.

/Malin
05.03.2017 kl. 12:00

Malins poesimånad dag 4 - Påverkan

Valen jag gör
Har effekter på allt
Kanske jag bara förstör
Gör det värre, sjufalt

 

Man gör ju så gott man kan, men ibland känns det inte tillräckligt. Man borde kunna förutse, orka med eller bara veta saker. Egentligen finns det kanske ingen möjlighet att man skulle göra det, men ändå tänker man så. Kanske ribban borde sänkas lite.

/Malin
04.03.2017 kl. 13:27

Malins poesimånad dag 3 - Inne eller ute

Du står utanför och kikar in
Knackar på fönstret
Jag står inne och ser dig
Jag ser hur du kämpar

Jag borde öppna upp
Jag borde bjuda in
För jag vet hur du känner
Men jag kommer inte göra det

Jag är lika mycket del av gruppen
Lika skyldig som alla andra
Kanske är jag skyldigare
När jag ser men väljer att inte se

 

Det är så svårt med oss människor och grupper. Särskilt grupper som är självvalda, men där medlemmarna i gruppen inte specifikt valt varandra utan bara gjort samma val och sedan blivit ihopkastade. Det är otroligt svårt när man kommer till insikten att man vill vara den som inkluderar alla, men att det är så (kraftuttryck) mycket svårare i praktiken än i tanken.

Det känns oövervinnerligt svårt när man tänker: Tanken man nån gång haft att en person aktivt borde göra val som är socialt mera accepterade för att passa in, är en del av problemet. Det är gruppen och dess medlemmar som borde kunna acceptera en person oavsett hur hen är. 

Att aktivt jobba på djupt rotade egna mönster för vad som är socialt accepterat är extremt utmanande på en bra dag. Känns liksom överflödigt att diskutera en dålig dag. Och idag var nog inte en så väldigt bra dag. Så jag får lägga hoppet till imorgon.

Jag utmanar mig själv att skriva lite poesi varje dag under mars månad.

/Malin
03.03.2017 kl. 22:15

Malins poesimånad dag 2 - Varat

Orden hejdas i munnen
Tårarna samlas i ögonvrån
Hopplösheten skälver i cellerna

Orken förvägras kroppen
Vånda dunkar mot revbenen
Tröttheten molar bakom ögonen

 

Existensen blir ifrågasatt
Behovet kanske en illusion
Är det värt det?

 

Det finns så många som orkar så mycket. Det finns så många som verkar orka så mycket. Det finns säkert också många som inte orkar må mycket. Men dom syns sällan. Så hur ska man undvika tankerundan som går igång som på beställning när man tar vad man vill eller borde hinna med och jämför det med vad man hinner. Vi som inte orkar borde kanske synas mer. Eller letar jag på fel ställen? Om någon hittat hit och känner sig som en som inte orkar så mycket, kan jag meddela att jag inte heller gör det. Det är okej, det är sällan en undergång. Man måste bara bli påmind om det ibland!

Jag utmanar mig själv att skriva lite poesi varje dag under mars månad.

/Malin
02.03.2017 kl. 22:14

Malins poesimånad dag 1 - Händer skakas

Skaka handen
Håll greppet fast
Inte för fast
Skaka inte handen för länge
Ögonkontakt
Öppet kroppsspråk
Sluta skaka handen samtidigt som motparten
Le
Också med ögonen

Skaka handen
Ge ett handtag
Ta tag i ditt liv

 

Idag har jag alltså skakat händer. Vet inte om jag är bra eller dålig, vet bara att det alltid känns naturligt att sträcka fram handen men inte det som kommer sen. Ni som träffar mig och skakar hand: jag hoppas jag ger ett bra intryck! Om jag inte gör det, ha överseende!

Livet är stressigt just nu. En blandning av stress som kom oundvikligen och stress jag kunnat, men inte lyckats, undvika. Det är en process. Så för att addera till det bestämde jag mig för att jag ska lägga en liten stund varja dag denna månad på att klämma ur mig något i poesi-form. Som en liten utmaning till mig själv. Kanske jag råkar ge någon inspiration till att skriva en text och ställa upp i uttagningarna till Sveriges Mästerskap i Poetry Slam till och med! 

/Malin
01.03.2017 kl. 20:08

Situationspoesi / Malin / 06

Böldliknande infektioner
Speglar dom månne mina intentioner?
Kroppens spegling av ett tjut
Det kanske är elakheten som vill ut

Verkligt stöttande ord
Empatin blev konstgjord
Det finns inget förebyggande att göra
Inte exakt vad man vill höra

När orken tryter blir detta droppen
Sista strået för både kroppen och knoppen
Frågan varför får inget svar
Frustrationen lämnar kvar

Väntar så in det nya året
Omplåstrat är det nya såret
Livet brukar ändå bara
Ge dig utmaningar du kan klara

 

Detta år har största delen av mina vistelser hos föräldrarna bestått av varierande långa konvalesenser efter olika operationer och snitt. Jag är frustrerad. Det finns inga förklaringar på varför. Jag är frustrerad. Det gör ont. Jag är frustrerad.

Mitt i allt detta ska det snart bli jul, nyår och framtid. Snart har vi hållit på med bloggen i ett helt år. Så mycket man kan lära sig och så mycket det kan finnas kvar att lära sig. En salig blandning av frustration och lärdom. Livet.

/Malin
22.12.2016 kl. 00:04

En vecka kvar! + Situationspoesi / Malin / 05

Med en vecka kvar till Bokkalasets Poetry Slam i Ekenäs kan vi meddela att alla tävlingsplatser är fyllda! Vi är jätteglada att så många har valt att anmäla sig och nu väntar vi med spänning på själva tävlingen.

Ifall någon skulle ha velat anmäla sig ännu ber vi att ni tar kontakt till estradpoesi.finland[at]gmail.com och visar intresse, så kan vi ha det i åtanke ifall någon av de anmälda annulerar sin anmälan!


Jag tänkte på samma gång sätta mig ner och skriva av mig lite, i form av situationspoesi. Vad passar bättre då det snart är dags för Poetry Slam? Och all helgona är stundande, så mina tankar går till de som gått vidare och alla de som står kvar.

 

De viktigaste jag har
De finns ännu med mig, kvar
Alla de som står mig nära
Alla de jag kallar kära

Men det finns ju många andra
Som på den eviga vägen vandra
Alla de som vi nu minns
De kanske en dag återfinns

-----

Det är så svårt att tolka sorg
Den blir så lätt en ensam borg
Så från djupet av mitt hjärta
Önskar jag lindra all din smärta

Ta tiden du behöver
Och mera därutöver
Jag finns och lyssnar, om du vill
Till oändligheten nästintill

Men att starta med att fråga
Det är svårare att våga
Sorg kan vara svår att rå på
Ingen vill ju trampa på nån tå

I denna mörka tid
Kan man behöva nån bredvid
Behöver du nu mig
Så finns jag här för dig

 

Ta hand om varandra, nu och alltid! Håll alltid högt i tak och varma filtar framme! För vi behöver alla någon att prata med ibland, och det är min förhoppning att vi alla ibland också kan vara den som lyssnar!
 Ljus
/Malin
04.11.2016 kl. 22:45

Poetry Pub den 10 november

För ett tag sedan fick vi nys om att det ska ordnas poesievenemang i Åbo, dagen FÖRE vi ordnar Poetry Slam på Bokkalaset. Det blir som en fin uppvärmning ifall någon tävlande känner att de är i behov av det, och kanske någon som skulle vilja prova på poesi utan att tävla kan få sin chans. Förstås behövs det även publik, så alla som deltar i evenemanget på sätt eller annat är lika viktiga!

Det evenemang jag pratar om är Poetry Pub, "en gemytlig och peppande vardagsrumssession (fast i en bar, med en scen) där alla kan känna sig bekväma, lyssna på poesi och också ställa sig på scenen och framföra en text om en vill". Hanna Sofia, som även hon bloggar på Ratata, ordnar detta tillsammans med Johanna för att ge lite liv åt poesiscenen i Åbo. 

Tyvärr har vi på vårt håll rätt fullt upp med Poetry Slam, så även om vi önskar att vi kunde närvara, delta, läsa en dikt och stöda detta underbara så kan vi vara med endast i tanke. Men tankarna vi sänder är desto varmare, och vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att besöka evenemanget!

Besök alltså Poetry Pub på Skärgårdsbaren i Åbo den 10 november från klockan 19.00 och framåt

Bild lånad från Facebook-evenemanget

Här kan ni läsa Hanna Sofias blogginlägg om händelsen.

/Malin
27.10.2016 kl. 00:12

En liten kik

I torsdags hade Melinda och jag nöjet att mötas upp i Helsingfors för att gå på tv-inspelning. Imorgon klockan 21.00 ska ni titta på YLE Fem, så får ni se varför! Här kommer också en liten sneakpeak:

/Malin
09.10.2016 kl. 22:59

Rysningarna

Det händer saker hela tiden känns det som! Känner mig lite överrumplad över höstens alla prickar i kalendern. Det är ett större antal som representerar EstradpoesiFI än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Så himla kul när saker överträffar ens förväntningar!

Att det händer en massa involverar också att det blir mycket ibland. Långa dagar som avlöser varandra, och när man äntligen får en ledig en kan man inte låta bli att prokrastinera lite. Turligt nog för mig så innebär dessa dagar också ljusglimtar.

I torsdags hade jag till exempel nöjet att se hur timmar jag lagt ner kunde resultera i ett helt underbart evenemang. I egenskap av Ratatas praktikant fick jag i uppgift att ordna en bloggträff nämligen. De andra träffarna jag varit med på har mest inneburit att någon sagt åt mig vad som behöver göras och så har jag gjort det. Nu fick jag chansen att ordna en egen, där jag gjorde största delen av allt själv. Med lite hjälp från Miilo, som har varit min handledare under sommaren, snodde jag ihop vår senaste träff på Förlaget.

ratata_forlaget_traff

Kort och gott fick hela sällskapet ta del av Förlagets historia, höra hur de ser på den finlandssvenska förlagsbranschen och sin del i den. En av deras författare, Maria Turtschaninoff var också på plats för att berätta om sitt författarskap och sina böcker. Hennes genre är fantasy; hon har skrivit bland annat Arra - Legender från Lavora, Underfors (som utspelar sig delvis i Svenskfinland) och Maresi. Jag har läst flera av dem och har alltid gillat hennes böcker. Nu börjar någon säkert undra hur jag tänker knyta detta samman med poesins värld...

ratata_forlaget_traff-4

Egentligen knyter inget av detta samman med poesi i sig. Men jag måste få dela med mig. Under kvällen läste Maria nämligen ett stycke ur sin nya bok, Naondel. Utanför fönstret smattrade regnet ner i ett grått Helsingfors och inne på Förlagets kontor satt vi i skenet från tända ljus och lyssnade till Marias röst. Hon var helt magnifik som uppläsare, och den känslan man fick när hennes röst flöt ut i det knäpptysta rummet var helt underbar.

ratata_forlaget_traff-6

Jag rös längs hela ryggraden, och den känslan. Det är samma känsla jag får när jag hör en dikt som berör mig på djupet. Samma känsla som man får när en låt träffar hundra procent. Rysningar.

Dizi har gjort en låt, som jag hittade för flera år sedan efter lite detektivarbete från min sida. Den träffar mig fortfarande som en tegelsten i mellangärdet när jag hör den. Samma när jag ser denna dans från SYTYCD i Storbritannien eller ser på Loreens framförande av sin Euphoria tillsammans med Manillaskolan och Adolf Fredriks Musikklasser. Och även mycket annat.

Den stunden, när jag satt och lyssnade på Maria Turtschaninoff läsa ur sin nya bok, kände jag att det varit värt den lilla kamp jag fört de senaste veckorna. För att hinna med allt som behövde hinnas med. Det kändes också som att jag kanske hittat lite rätt i labyrinten som kallas livet. Och det är poesi i sig!

/Malin
02.10.2016 kl. 16:14

Sommar och soliga dagar / Situationspoesi / Malin / 04

Åh härliga sommar! Snart börjar du vara slut. Och vare sig du bjudit på solvarm hud eller mysiga regnljud har jag varit glad. Vi har haft en fin sommarromans, och det börjar lida mot ett avsked. Men inte riktigt än! Bara en liten stund till...

 

För sedan tar vi tag
I det som hör hösten till
Låter solkatterna somna
Och solhatten ligga still

Vi ser dagarna förkortas
Och löven falla av
Vi låter värmeljusen flockas
Tackar sommarn det den gav

Men än finns lite tid
Att låta sommarn ge sitt allt
Ta dagen som den kommer
Och njuta tusenfalt

 

Hoppas alla fått ladda batterierna ordentligt i sommar! Som det ser ut kommer ni förhoppningsvis få några estradpoetiska ljuspunkter i höstmörkret. Vilka dessa är kommer klarna här senare. Så håll utkik!

/Malin
11.08.2016 kl. 13:34

Situationspoesi / Malin / 03

Över ett halvår har nu gått
Massa nya insikter vi fått
Begränsningar har noterats
Och vi har inspirerats
Det kommer komma om och men
Problemen tar vi sen


Att bara starta är nog det bästa vi gjort
Vem hade trott att det skulle gå så fort

 

Känns lite surrealistiskt då det just slog mig att vi redan hållit på i ett halvår här. När sprang tiden förbi? 

Vi hade delvis ganska högtflygande funderingar före start, men var ändå ganska rationella. Vissa saker blev inte som vi tänkte oss då, men saker hände också som vi inte ens hade kunnat gissa. Och det allra bästa är att vi är två. Vi lär tillsammans och av varandra. Vi bollar idéer, ritar luftslott och bygger stenhus. Vi fyller varandra med helium, och knyter sedan stadigt fast varandra. Vi skrattar, irriteras, stöder, kämpar och drömmer.

 

Vi vet vart vi vill. Vi vet bara inte riktigt vilken väg vi kommer ta för att hamna där!

/Malin
22.06.2016 kl. 21:44

R&P Open Mic

Open Mics är så kul att uppleva, delta i, höra på, betrakta, fastna i. Nu kan jag lägga till "ordna" också, efter Stories Of:
 

Det var speciellt roligt att så många deltog i vår Open Mic, och att stämningen kändes öppen och snäll. Det beror på så många faktorer hur en Open Mic blir.
 

Lagom till detta hade vi också deadline idag för våra rapporter om produktionen. Så förhoppningsvis är allt snart fixat och känslan av att det verkligen är över kan infinna sig!
 

Men först bjuder vi alltså på video från Open Mic:

 

Jag läste en dikt som jag skrev åt en god vän för några år sedan, man tager vad man haver då man har så fullt upp med att arrangera att man inte hinner skriva.

Publiken fick delta på ett hörn också

En av tjejerna i min klass skrev en dikt och steg ur sin comfort zone upp på scenen

Rap i diktform

Här en fantastisk konstellation, högst improviserad som bjuder på en låt

 

Ifall ni vill se mera, så finns det en hel spellista på vår YouTube-kanal HÄR där det finns mera video! Check!

/Malin
10.06.2016 kl. 22:00

Om

 

Detta är en blogg-plattform för estradpoesi och spoken word!
Drivs av två ordkonstnärer och poeter, Melinda och Malin.

EstradpoesiFI på FB (Link)

---

Finland deltar i Sveriges mästerskap i poetry slam 2017!
HÄR är den officiella informationssidan på FB
Med och ordnar kval-evenemang är EstradpoesiFI, PROSA, och HPC
 

Vill du också få dina dikter publicerade här? Känner du att du vill få chansen att synas?

Eller har du tips, idéer, tankar om temat estradpoesi och dikt?

Mejla då till: 

estradpoesi.finland[at]gmail.com

---
 

estradpoesi finland finlandssvensk poesi dikt

 

Vi publicerar inskickat video-material för bloggen via vår youtube-kanal, tillägger information om poeten och ett litet intro. Skicka in ditt bidrag med en dropbox-länk eller liknande, samt skriv diktens titel, det namn du vill kallas och eventuell sida du vill att vi länkar till!

All copyright på material hålls hos dig, med att skicka in ett bidrag ger du oss endast lov att publicera ditt bidrag på våra kanaler och tillägga i videon nödvändig information om dig. Vi lägger också till vår blogglogo och jingel, så folk vet att denna plattform publicerat just dig. Och du kan när som helst be att vi tar bort ditt material, om du ångrar dig.

---


Vi går igenom allt material som skickas in innan vi publicerar det, och publicerar med Finsk lagstiftning i åtanke. Ibland kan det hända att ditt bidrag publiceras senare än när det är inskickat, vi publicerar i passande takt och tema, och arbetar frivillgit med detta. Om det till exempel är tema-månad på kommande kan det vara att vi vill spara din godbit tills den slår på! 

Du kan OCKSÅ skicka in poesi i textform, tillsammans med en passande bild eller multimedia!

Illustration, fotokonst, ett musikklipp du komponerat.

 

Fråga mer per mail om du blev intresserad!

 

---

LÄNKAR

Våra evenemang: JAMs & SLAMS


Video från Bokkalaset POETRY SLAM 2016

BILDER från BPS2016

Vinnaren av Bokkalaset Poetry Slam 2016Pop UP POETRY på Galler KOBRA - Okt 2016 Video

Bilder från KOBRA Pop UP POETRY

Stories Of: Rap And Poetry - Maj 2016

Bilder från Stories Of: Rap And Poetry


POETER & ARTISTER

 

Dizi fb

Dizi på ratata

Daniel Nyman - BPS2016 vinnaren

Daniela I
Daniela I på poeter.se