Livets update

Det är ett bra tag sedan något skrevs hit, och det har hänt mycket sedan dess...

..Vi skickade fyra poeter till Sverige på Svenska mästerskapen i Poetry Slam. Alla med sin egen stil och alla med sin egen stig. Och en av dem gick vidare till final!

..Vi blev kontaktade av Finnish Cultural Institute for the Benelux om att öppna deras sjunde upplaga av Transpoesie. Så vi skrev en dikt om vårt enarmade land på de språkstenar som landet är byggt. Och i september är vi alltså påväg till Bryssel.

..Vi har varit närvarande och frånvarande, vi har växt och vi har kommit till insikt. Och vi har tacklat livet. Ibland har våra vägar gått isär och andra gånger har de korsats. Det är tur att det finns telefoner nu för tiden!

 

 

I mars hade jag ju förresten en poesimånad på gång. Man kunde kalla det ett misslyckande, eftersom den slutar vid dag 6 men jag tror jag ska se det som att jag har möjlighet till förbättring. Jag hittade tre utkast som aldrig såg dagens ljus då, men jag tänkte att de kunde få chansen nu. Håll till godo!

 

Flyter fram i kritik
Men jag är mig lik
Backar när allt ska fram
Vilken skam!

Tvekar när jag borde stå fast
Jag är länken som brast
Har nog så mycket åsikter
Men kan inte ta konflikter

---

Motivationen verkar tryta
Jag vill ryta
Men jag hittar ingen ork

---

Det är fjäderns lätta sätt
Mot asfaltens tunga ord
Att förklara är inte lätt
När skadan ren är gjord

Jag visar upp en fin fasad
Men stommen den e fel
Du har redan byggt din stad
Utan att granska varje del

Hur rättar jag mitt misstag
Så allting hålls ihop
Och orken är så svag
Snart rämnar alltihop

 

 

Och nu är sommaren i princip över. Men vi får ta hösten lite senare. Den ser i alla fall inte ut att bli tom på poesi!

/Malin
25.08.2017 kl. 21:46

Poetry Slam kvalevenemang 01: och vinnaren är...

Kevin Stewart!
Stort grattis!
Den som följer EstradpoesiFI eller projektets sida på FB har fått denna information tidigare redan, vi försöker hinna uppdatera på alla ställen, men om man vill få snabbaste info nu under dessa kval så lönar det sick att klicka in "följ" knappen på de sidorna! Under evenemangen strävar vi också hinna uppdatera på Kulturhuset Karelias instagram i "realtid"!

Här ett lass med bilder från kvalet 29.4!

Poetry Slam Qualification event 01 at Kulturhuset Karelia 2017 | Estradpoesi FI
En del bilder är faktiskt tagna av vinnaren Kevin, då han är fotograf! Vi har härligt nog fått lov att använda hand bilder!

NÄSTA, och det SISTA kvalevenemanget är 05.05 i Kulturhuset Karelia! Kom med och njut poesi, tävla eller var en jury!

Juryn är en av de viktigaste i tävlingen, tack till kval01-jury, ni hade ingen lätt uppgift: mycket bra poesi hördes från scenen, och poängen låg mycket jämnt i finalen där Kevin Stewart, Tibu Borgsten och Rosanna Fellman tävlade!


 
Estrad Poet
02.05.2017 kl. 17:49

IMORGON i Ekenäs - kval nr.3 för Poetry Slam mästerskapet i Sverige!

Imorgon skall det hända på Kulturhuset Karelia!

I Åbo hade de kvalevenemang igår på Skärgårdsbaren - ett stort varmt grattis går till Hanna Ylöstalo som vann möjlighet att representera Finland i Sveriges Mästerskap i Poetry Slam 2017!

Det lär ha varit en tajt tävling, med spännande stunder och underbar poesi - kolla in mer på FB-sidan där nyaste nytt uppdateras så snabbt vi kan!

Ni kan följa med Kulturhuset Karelias instagram för att hålla er mer uppdaterade om kvalen där 29.4 och 5.5, så gott det går och hinns skall vi posta live uppdateringar där.

Snart verkar listan bli full för morgondagens kval, men om det finns platser kvar så kan man anmäla sig ännu på plats ända tills kl 17.00.


Till kvalet 5.5 finns också ännu platser, så förhandsanmälningar kan ni skicka til estradpoesi.finland (ät) gmail.com: skriv namn, hemort och telefonnummer!

poet karelia estradpoesiFI goodiebag Poeterna som deltar utlovas också en liten goodiebag. Poetanpassad.
 
Estrad Poet
28.04.2017 kl. 20:44

Affischerna kom! Och tips om att komma till Raseborg.

Nu kom också affischerna, dessa skall Raseborg dekoreras med ställvis.

Kom ihåg att anmäla ditt deltagande till kval-evenemangen i tid innan platserna fylls upp!

Tyvärr kan vi inte erbjuda logi för deltagare i kvalevenemangen, men här i Raseborg har vi arrangerat tävlings-evenemangets tidtabell så att man hinner med sista tåget från Ekenäs till andra förbindelser - och vill man övernatta någonstans i vår fina kommun och inte har bekanta hitåt så finns till exempel Motel Marine och Hotel SeaFront i Ekenäs, och i Karis finns Socis att boka in sig på på egen bekostnad.

Två kvaltilfällen i Raseborg! Anmäl ditt deltagande till estradpoesi.finland ( ät ) gmail.com, skriv namn, hemort, telefonnummer och vilket evenemang (eller båda!) som du vill delta i! Åbo-evenemangens anmälningsråd hittar du HÄR.
 

 

 

Estrad Poet
07.04.2017 kl. 12:23

Kvaltillfällen: ÅBO, RASEBORG i april och maj!

Ett STORT grattis till det första kvalets vinnare!
I HKI på ravintola Tenho, på HPC:s kvalevenemang vann poeten Tanja Michelle! Hon uppträdde på engelska, och tävlingen hade 11 tävlanden med givande och fin poesi.


Nu finns det Facebook-evenemang och info om kvalevenemangen som ordnas i Åbo och Raseborg på infosidan för Finlands deltagande i Sveriges Poetry Slam Mästerskap 2017!

Inget inträde, Åbo -evenemanget har 18 års åldersgräns, Kulturhuset Karelias evenemang i Ekenäs har ingen åldersgäns.

Vilket språk som helst är välkommet på scenen, i både kvalen och i finalen som arrangeras i Göteborg, Sverige 24-27 maj 2017.

De fyra kvalens vinnare kvalificerar sig att delta i finalen, och tack vare bidragsgivaren Svenska Kulturfonden kan vi nu också bekosta finalisternas resor till största del! Mer info om det kommer att komma senare på Finland Suomi poetry slam SM2017 -Facebook sidan så följ den för att få senaste nytt!!


Begränsat antal deltagar platser!

 


Link till evenemanget HÄR.


Link till evenemanget i Raseborg 01 HÄR.


Link till evenemanget​ i Raseborg 01 HÄR.
 

Estrad Poet
31.03.2017 kl. 18:16

Första KVALET till Sveriges Mästerskap i Poetry Slam 28.3 i HKI!

Första kvalet för SM2017 ordnas av Helsinki Poetry Connection i Tenho Restobar i Helsingfors 29.3 kl.19 - det finns några få deltagarplatser kvar!

Kolla in evenemanget på FB HÄR!

HPC bloggen.


I april så kan Åbo och Raseborg förbereda sig på kval, mer info poppar upp an efter HÄR!


De olika arrangörerna ansvarar själva för förhandsanmälningar och annat angående de skilda evenemangen, och till HPC - kvalet kan ni anmäla er så här:

"​Man kan anmäla sig på förhand via email: harri.hertell@gmail.com eller i Tenho 30 minuter före evenemanget börjar. De 15 första ryms med! Här nedanför finns reglerna och biljetter är gratis."

-information från FB-sidan för kvaltillfället.

 

Estrad Poet
23.03.2017 kl. 13:02

Malins poesimånad dag 6 - Produktion

Vi kunde skönja bitarna
Men inte se någonting klart
Att det skulle vara så mycket jobb
Tänkte nog ingen från start

Att ha alla roller själv
Och kämpa emot tidens ström
Vi har hela ansvaret
Och kan skörda allt beröm

 

Som en del av en skolkurs producerar min klass en teaterpjäs. Alla har skrivit varsin del, regisserar varsin del, spelar i olika delar och sedan ska scenografi, ljud, ljus, marknadsföring och teknik med mera falla samman. Uppgiften har varit lite luddig i kanterna hittills, men denna vecka smäller det. Må lyckan stå oss bi.

/Malin
06.03.2017 kl. 20:18

Malins poesimånad dag 5 - Vägval

Jag gör framtvingade val
Vandrar vägen du bestämt
Utan att vara medveten

Du tvingar mig

Försöker kämpa emot
Men vet inte om jag vill
Allt är så kaotiskt

Jag undviker dig

 

Det är svårt när det känns som att man kan se kristallklart och vet vilken väg man borde vilja ta, men ens hela varelse egentligen vill åt andra hållet. Man vill trycka på paus, men när man inte kan så paralyseras man och blundar istället.

/Malin
05.03.2017 kl. 12:00

Sveriges Mästerskap i Poetry Slam 2017

Här är informella Facebook-sidan där vi försöker samla information om alla kval och uttagningar inför SM2017 i Poetry Slam!

Sverige säger hej och välkommen!
Estrad Poet
12.03.2017 kl. 21:16

Malins poesimånad dag 4 - Påverkan

Valen jag gör
Har effekter på allt
Kanske jag bara förstör
Gör det värre, sjufalt

 

Man gör ju så gott man kan, men ibland känns det inte tillräckligt. Man borde kunna förutse, orka med eller bara veta saker. Egentligen finns det kanske ingen möjlighet att man skulle göra det, men ändå tänker man så. Kanske ribban borde sänkas lite.

/Malin
04.03.2017 kl. 13:27

Malins poesimånad dag 3 - Inne eller ute

Du står utanför och kikar in
Knackar på fönstret
Jag står inne och ser dig
Jag ser hur du kämpar

Jag borde öppna upp
Jag borde bjuda in
För jag vet hur du känner
Men jag kommer inte göra det

Jag är lika mycket del av gruppen
Lika skyldig som alla andra
Kanske är jag skyldigare
När jag ser men väljer att inte se

 

Det är så svårt med oss människor och grupper. Särskilt grupper som är självvalda, men där medlemmarna i gruppen inte specifikt valt varandra utan bara gjort samma val och sedan blivit ihopkastade. Det är otroligt svårt när man kommer till insikten att man vill vara den som inkluderar alla, men att det är så (kraftuttryck) mycket svårare i praktiken än i tanken.

Det känns oövervinnerligt svårt när man tänker: Tanken man nån gång haft att en person aktivt borde göra val som är socialt mera accepterade för att passa in, är en del av problemet. Det är gruppen och dess medlemmar som borde kunna acceptera en person oavsett hur hen är. 

Att aktivt jobba på djupt rotade egna mönster för vad som är socialt accepterat är extremt utmanande på en bra dag. Känns liksom överflödigt att diskutera en dålig dag. Och idag var nog inte en så väldigt bra dag. Så jag får lägga hoppet till imorgon.

Jag utmanar mig själv att skriva lite poesi varje dag under mars månad.

/Malin
03.03.2017 kl. 22:15

Malins poesimånad dag 2 - Varat

Orden hejdas i munnen
Tårarna samlas i ögonvrån
Hopplösheten skälver i cellerna

Orken förvägras kroppen
Vånda dunkar mot revbenen
Tröttheten molar bakom ögonen

 

Existensen blir ifrågasatt
Behovet kanske en illusion
Är det värt det?

 

Det finns så många som orkar så mycket. Det finns så många som verkar orka så mycket. Det finns säkert också många som inte orkar må mycket. Men dom syns sällan. Så hur ska man undvika tankerundan som går igång som på beställning när man tar vad man vill eller borde hinna med och jämför det med vad man hinner. Vi som inte orkar borde kanske synas mer. Eller letar jag på fel ställen? Om någon hittat hit och känner sig som en som inte orkar så mycket, kan jag meddela att jag inte heller gör det. Det är okej, det är sällan en undergång. Man måste bara bli påmind om det ibland!

Jag utmanar mig själv att skriva lite poesi varje dag under mars månad.

/Malin
02.03.2017 kl. 22:14

Malins poesimånad dag 1 - Händer skakas

Skaka handen
Håll greppet fast
Inte för fast
Skaka inte handen för länge
Ögonkontakt
Öppet kroppsspråk
Sluta skaka handen samtidigt som motparten
Le
Också med ögonen

Skaka handen
Ge ett handtag
Ta tag i ditt liv

 

Idag har jag alltså skakat händer. Vet inte om jag är bra eller dålig, vet bara att det alltid känns naturligt att sträcka fram handen men inte det som kommer sen. Ni som träffar mig och skakar hand: jag hoppas jag ger ett bra intryck! Om jag inte gör det, ha överseende!

Livet är stressigt just nu. En blandning av stress som kom oundvikligen och stress jag kunnat, men inte lyckats, undvika. Det är en process. Så för att addera till det bestämde jag mig för att jag ska lägga en liten stund varja dag denna månad på att klämma ur mig något i poesi-form. Som en liten utmaning till mig själv. Kanske jag råkar ge någon inspiration till att skriva en text och ställa upp i uttagningarna till Sveriges Mästerskap i Poetry Slam till och med! 

/Malin
01.03.2017 kl. 20:08

Alla hjärtans dag / Dizi / Situationspoesi 03

Vändag
alla hjärtans dag, valentin.

Det finns flera benämningar och intressant historia bakom denna dag. Kommersiella styrkor som trugar rosor och nötkött toppat med choklad och förväntningar och-eller-press
på att nuppa.

Vänkort med hjärtan, fåglar,
och rosetter
majonnässtränglar formade till hjärtliknande vurpor av fett på gurkan på brödet.

Rött och rosa, spetstrosa,
KÖP ROMANTIK
70% av priset.

Kärlek går inte att köpa.
Äkta går inte att nöta.
Året runt prioritet

istället för att EN DAG
köpa 
besvikelse.---


Åsidosätter det i mitt huvud en stund denna hjärtansdag och tänker, att vi behöver 365-vändag-hjärtansdag. Vara mer hjärtan och empati 24/7.


Mitt hjärta har många extra rum, men i stommen, djupast i finns basen. Mitt allra-allra-allra viktigaste hjärta är det här.

 

/ Dizi
14.02.2017 kl. 09:21

Samernas nationaldag

Idag är inte dagen för mina ord eller dikt.
Idag är Samernas nationaldag, och Mimie Märaks dikt "What Local People" har ekat i mina tankar hela dagen.

Från andra sidan viken denna tankeväckande dikt, men Samerna, de har varit här sedan tidigare, sedan dessa gränser inte var målade på papper. 
/ Dizi
06.02.2017 kl. 20:12

Om

 

Detta är en blogg-plattform för estradpoesi och spoken word!
Drivs av två ordkonstnärer och poeter, Melinda och Malin.

EstradpoesiFI på FB (Link)

---

Finland deltar i Sveriges mästerskap i poetry slam 2017!
HÄR är den officiella informationssidan på FB
Med och ordnar kval-evenemang är EstradpoesiFI, PROSA, och HPC
 

Vill du också få dina dikter publicerade här? Känner du att du vill få chansen att synas?

Eller har du tips, idéer, tankar om temat estradpoesi och dikt?

Mejla då till: 

estradpoesi.finland[at]gmail.com

---
 

estradpoesi finland finlandssvensk poesi dikt

 

Vi publicerar inskickat video-material för bloggen via vår youtube-kanal, tillägger information om poeten och ett litet intro. Skicka in ditt bidrag med en dropbox-länk eller liknande, samt skriv diktens titel, det namn du vill kallas och eventuell sida du vill att vi länkar till!

All copyright på material hålls hos dig, med att skicka in ett bidrag ger du oss endast lov att publicera ditt bidrag på våra kanaler och tillägga i videon nödvändig information om dig. Vi lägger också till vår blogglogo och jingel, så folk vet att denna plattform publicerat just dig. Och du kan när som helst be att vi tar bort ditt material, om du ångrar dig.

---


Vi går igenom allt material som skickas in innan vi publicerar det, och publicerar med Finsk lagstiftning i åtanke. Ibland kan det hända att ditt bidrag publiceras senare än när det är inskickat, vi publicerar i passande takt och tema, och arbetar frivillgit med detta. Om det till exempel är tema-månad på kommande kan det vara att vi vill spara din godbit tills den slår på! 

Du kan OCKSÅ skicka in poesi i textform, tillsammans med en passande bild eller multimedia!

Illustration, fotokonst, ett musikklipp du komponerat.

 

Fråga mer per mail om du blev intresserad!

 

---

LÄNKAR

Våra evenemang: JAMs & SLAMS


Video från Bokkalaset POETRY SLAM 2016

BILDER från BPS2016

Vinnaren av Bokkalaset Poetry Slam 2016Pop UP POETRY på Galler KOBRA - Okt 2016 Video

Bilder från KOBRA Pop UP POETRY

Stories Of: Rap And Poetry - Maj 2016

Bilder från Stories Of: Rap And Poetry


POETER & ARTISTER

 

Dizi fb

Dizi på ratata

Daniel Nyman - BPS2016 vinnaren

Daniela I
Daniela I på poeter.se